Home EK voetbal 2020

Wie is bij het EK voetbal in 2021 bondscoach van Oranje?

Ronald Koeman zwaait dus af als bondscoach van Oranje zonder dat hij een eindronde heeft meegemaakt. FC Barcelona presenteerde hem vorige week als nieuwe trainer, waardoor de KNVB op zoek moet naar een opvolger. Wie zal bij het Europees Kampioenschap 2020, dat in de zomer van 2021 plaatsvindt, op de bank zitten bij het Nederlands Elftal?

Nieuwe bondscoach Oranje uit Nederland?

Een van de belangrijkste criteria voor de komende man lijkt te zijn dat hij Nederlands moet zijn. Alhoewel, zou het zo heel uitzonderlijk zijn als de bondscoach beschikt over een ander paspoort? Decennia geleden was het juist de gewoonte van de bond om buitenlanders aan te stellen, met name Duitstaligen. En de huidige interim-bondscoach Dwight Lodeweges, tot voor kort de assistent van Koeman, is ook niet geboren in Nederland, maar in Canada, waar hij ook heeft gevoetbald en gecoacht.

Geen Arsene Wenger

Door de naam van Fransman Arsène Wenger kan in elk geval een streep. De voormalige trainer van Arsenal werd genoemd bij Fox Sports, kreeg dat zelf ter ore en was daar behoorlijk kwaad over. Het ontstemde hem dat werd beweerd dat hij zichzelf bij de bond had aangeboden. “Dat is een leugen. Ik heb aan niemand mijn diensten aangeboden”, foetert Wenger.

Ruud Gullit, Louis van Gaal, Bert van Marwijk?

Goed, Nederlandse trainers dus. Wat vinden de experts ervan? Wim Kieft, die vaak bij voetbalprogramma’s aanschuift als analist, vindt dat generatiegenoot Ruud Gullit de kans moet krijgen. Eventueel met Henk ten Cate als assistent. Mocht dat niet lukken, dan denkt Kieft aan vertrouwde namen, namelijk de ex-bondscoaches Bert van Marwijk en Louis van Gaal. Willem van Hanegem, ooit assistent-bondscoach onder Dick Advocaat, ziet het ook wel zitten in Ten Cate.

Opvolgers Ronald Koeman: people-manager

Maar uiteindelijk gaat Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal bij de bond, beslissen wie Koeman opvolgt. Hij is op zoek naar de kwaliteiten die Koeman volgens hem belichaamde: “Je moet een people-manager zijn, zowel richting de spelersgroep als de technische staf. Je moet tussen maar ook boven de spelers staan, de baas zijn.”

Frank de Boer grootste kandidaat bondscoach

Kies je favoriet: de al genoemde Henk ten Cate, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Bert van Marwijk en Louis van Gaal, of anders Philip Cocu, Frank de Boer, Peter Bosz, Giovanni van Bronckhorst of Erik ten Hag. Beschikbaarheid is natuurlijk ook belangrijk, daarom zien we De Boer als grootste kandidaat – hij is onlangs ontslagen bij Atlanta.