Wedden op EK 2020

Wedden op het EK voetbal 2020. In de zomer van 2021 rolt de bal in 13 verschillende landen. Het Europees Kampioenschap 2020 zal voor het eerst meer dan één gastheer kennen. De finale wordt gespeeld in Londen. Talloze weddenschappen zullen straks weer beschikbaar zijn, maar ook nu kun je al inzetten op je favoriet. Wie neemt de Coupe Henri Delaunay mee?

De favorieten voor EURO 2020:

  • winst Engeland: 6.00
  • winst België: 6.50
  • winst Frankrijk: 7.00
  • winst Nederland: 8.00
  • Duitsland: 8.00
  • Spanje: 9.00

Iedere euro die je inzet levert het vetgedrukte bedrag op als je voorspelling goed was. Deze noteringen zijn het laatst op 25.08.2020 bijgewerkt.

Gokken op winnaar EK voetbal 2020

De simpelste vraag omtrent het EK 2020 is uiteraard: wie gaat de trofee pakken? Er zijn verschillende manieren om naar dit vraagstuk te kijken. Bijvoorbeeld: op basis van instinct, reputatie, de prestaties in de kwalificatieperiode, de ranglijst van FIFA of andere statistische modellen.

Bij de bookmakers worden tijdens het EK allerlei soorten weddenschappen aangeboden. Bijvoorbeeld hoeveel goals er in een wedstrijd vallen (voorspel hoeveel doelpunten het er precies zullen zijn of welke grens wordt gepasseerd: bijv. minder of meer dan 2,5, dan 3,5, dan 4,5 etc). Voor de gevorderden onder jullie zijn er de combi bets, Asian handicaps, acca’s en meer.

Een voetbalkenner zal op basis van instinct al snel naar de grote kanonnen grijpen. Landen die bewezen hebben grote titels te kunnen winnen, zoals Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Op slechts drie EK’s bestond de finale niet uit minstens een van deze vier landen. Ze zijn samen goed voor vijftien van de 28 finaleplekken die tot nu toe te vergeven waren.

Duitsland en Italië echte toernooiploegen

Vooral Duitsland en Italië genieten de reputatie van echte toernooiploegen. In het geval van de Duitsers, berust die reputatie op zaken als discipline, op het juiste moment scoren (lekker laat) en een hechte teamgeest. De Italianen staan, terecht of onterecht, bekend om een negatieve speelstijl, gericht op geen tegengoals krijgen, ontregeling en flink wat sarren en zuigen.

Maar het moet gezegd, deze eeuw is de Nationalmannschaft toch op een heel andere manier gaan spelen dan in het tijdperk van Lothar Matthaus, terwijl Italië op het vorige EK met Andreas Pirlo juist een van de sierlijke sieraden van het evenement in huis had.

Zet eens bij TOTO in het op het aantal gele kaarten of hoeveel hoekschoppen worden genomen. Of op ‘scoort de thuisploeg (of uitploeg) wel of niet’, voorspel welke spelers er zullen scoren, welke marge er in de score zal zijn (bij 5-2 is de marge 3, bij 2-0 is de marge 2, etc).

Hoe te gokken op het EK? Noteringen en waarde

Eigenlijk moet je bij het wedden op het EK voetbal niet alleen inzetten op een uitkomst waarvan je verwacht dat die plaats zal vinden. Dat weet je immers toch nooit honderd procent zeker. Het is slimmer om de waarde van een notering in te schatten. Stel dat een bookmaker Duitsland op 20.00 zet om het toernooi te winnen. Oftewel: zet je in op Duitsland, en wint het land Euro 2020, dan krijg je @20.00 keer je inzet terug.

De bookmaker verwacht dat er (een gedeeld door twintig) vijf procent kans is dat Duitsland de trofee pakt. Probeer dan na te gaan welk percentage je er zelf op zou plakken. Twintig procent? Dan had de notering eigenlijk 5.00 moeten zijn (een gedeeld door vijf is 0.20). Je had dus een notering van 5.00 verwacht, maar de bookie biedt 20.00 aan. Dan heb je een overtuigende reden in hand, om in te zetten op die 20.00 van Duitsland.

Engeland beste kwalificatieserie

De relatie tussen de kwalificatie en de uiteindelijke prestatie op de eindronde is natuurlijk niet heel lineair. Het kan juist als teken van kracht worden gezien, als een land op halve kracht precies doet wat nodig is om een startticket te grijpen.

Dat leek de modus van Duitsland te zijn, dat in de niet bijster sterke groep D uit tien duel 22 punten haalde en een doelsaldo van +15. Schotland maakte negen goals meer, zelfs Schotland kwam met 22 in de buurt van de Duitse productie (24). En de Italianen plaatsen zich regelmatig met de hakken over de sloot, maar deden het nu met 24 punten juist uitstekend in groep H. Wel met een typerend, zuinig doelsaldo van 16-7.

Hoe dan ook, de kampioen van de kwalificatie is Engeland. De Three Lions wonnen tien keer op rij en hadden een subliem saldo van 31-3. Ook Spanje (27) en Oostenrijk (28) blonken uit. Frankrijk is als gastheer direct geplaatst, maar speelde ludiek genoeg oefenwedstrijden tegen iedereen uit groep I. Het leverde 23 punten op.

De vuistregel bij noteringen van de bookmakers is: hoe lager een notering (oftewel odd of quotering), hoe grote de kans dat het zo zal zijn, maar ook hoe lager je eventuele winst. En omgekeerd.

Kijk eens rond bij de bookmakers en bekijk welke de beste notering biedt voor het gokken op het EK wedstrijden. De beste betekent in dit geval: de odds waarmee jij de hoogste winst kunt pakken. Dus zie je bij de ene bookie 1.20 op en bij een ander 1.30, neem dan die van 1.30.

België is het sterkste Europese land

De ranglijst van de FIFA is altijd voer voor discussie, want de gehanteerde rekenmethode is op zijn zachtst gezegd nogal complex. Ook worden resultaten van friendly’s opgenomen, wat toch gek is, aangezien er bij zulke partijen zogenaamd niets op het spel staat, maar stiekem dus wel. Want hoog staan op de FIFA-ranking levert betere lotingen op plus een betere reputatie en alle voordelen die daarmee samenhangen.

Maar helemaal onzinnig is het ding ook niet. Zo is Duitsland vorige keer gestraft voor de miskleunen in de kwalificatiereeks en staat het land wereldwijd vijfde (binnen Europa tweede, achter België). Ook Spanje, Portugal, Engeland, Oostenrijk, Turkije, Zwitserland, Italië, Nederland, Hongarije en Roemenië staan in de top twintig.

EK 2020 Nieuws

Wie is bij het EK voetbal in 2021 bondscoach van Oranje?

Wie is bij het EK voetbal in 2021 bondscoach van Oranje?

Ronald Koeman zwaait dus af als bondscoach van Oranje zonder dat hij een eindronde heeft meegemaakt. FC Barcelona presenteerde hem vorige week als nieuwe...
De nieuwe route van Oranje richting Euro 2020 in 2021

De nieuwe route van Oranje richting Euro 2020 in 2021

Als het coronavirus niet de wereld, en dus ook de sportwereld, op zijn kop had gezet, zaten we nu middenin het Europees kampioenschap 2020....
UEFA denkt na over minder speelsteden op EK 2020

UEFA denkt na over minder speelsteden op EK 2020

De coronacrisis heeft niet alleen de UEFA geforceerd om het Europees kampioenschap voetbal 2020 te verplaatsen naar 2021. Het maakte ook duidelijk dat het...
Euro 2020 nieuws: Ronald Koeman heeft hartproblemen

Euro 2020 nieuws: Ronald Koeman heeft hartproblemen

Normaliter zouden we zo begin mei 2020 aftellen richting Euro 2020, dat gepland was voor 12 juni tot 12 juli. Maar het Europees kampioenschap...