Home EK voetbal 2020

UEFA denkt na over minder speelsteden op EK 2020

De coronacrisis heeft niet alleen de UEFA geforceerd om het Europees kampioenschap voetbal 2020 te verplaatsen naar 2021. Het maakte ook duidelijk dat het idee om het toernooi over twaalf speelsteden zorgt voor extra kwetsbaarheid. Want het moet tenslotte in de zomer van 2021 wel weer mogelijk zijn dat het vliegverkeer in Europa weer vrij is.

EK 2021 mogelijk in minder dan 12 landen

“Het Europees kampioenschap kan volgend jaar ook in minder dan twaalf landen worden gespeeld”, zegt UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. Momenteel is de voetbalbond in onderhandeling met de eerder vastgelegde landen en steden. De bedoeling is wel dat in 2021 precies hetzelfde speelschema wordt gevolgd als in 2020. Maar als er dus problemen rijzen, bijvoorbeeld omdat een stadion al volgeboekt zat voor zomer 2021 of als de autoriteiten dwarsliggen of als er ineens heel veel meer geld bij moet, dan is het dus een optie om een speelstad gewoon te schrappen.

Amsterdam bij probleemgevallen

“Bij drie steden zijn wat problemen, daar discussiëren we nog mee”, zegt Ceferin. “Maar als dat niet lukt, zijn we bereid om het in tien, negen of zelfs acht te doen.” Amsterdam behoort tot dat clubje van drie. Toch lijken de problemen niet zo heel groot. Gijs de Jong, directeur Euro 2020 voor de wedstrijden in Amsterdam, verklaart dat het meer een kwestie is van nog wat handtekeningen zetten. Blijven er nog twee twijfelgevallen over: Bilbao en Rome.

Klassieke Euro-matches op BBC

Sportliefhebbers moesten het sinds medio maart doen met herhalingen op tv-zenders, virtuele wedstrijden (darten via de webcam, Formule 1 op de simulator, wielrenkoersen via de rollerbank) of door zelf maar wat oud kijkvoer bij elkaar te sprokkelen op YouTube. En het is nog niet gedaan met de terugblikken. De Engelse zender BBC gaat namelijk de komende tijd klassieke EK voetbal-matches uitzenden. Oranje komt erg vaak voor in het lijstje gekozen potjes.

Nederland – Tsjechië dinsdag op tv

Zo zal op dinsdag 11 juni (15:15 uur) een inderdaad echte klassieker worden uitgezonden: Nederland tegen Tsjechië op het EK 2004 in Portugal. Ben je vergeten wat er allemaal gebeurde of ben je te jong om de wedstrijd toen live gezien te hebben? Dan verklappen we niks. Mis dan deze re-run niet, het is zo’n zeldzame match waarin het echt 90 minuten lang genieten is.

Meer Oranje voetbal

Engeland tegen Nederland op het EK voetbal 1996 kan je beter overslaan, daar word je niet vrolijk van. Nederland tegen Frankrijk in de groepsfase van het EK 2008 daarentegen is wel weer een heerlijk hoofdstuk in de Oranjegeschiedenis. Nederland tegen Denemarken op het EK 1992 is daarentegen een dieptepuntje. Die penalty van Van Basten…