Home EK voetbal 2024

Status EK voetbal in gevaar door plannen FIFA

De FIFA heeft een proefbalonnetje opgepompt: wat als het wereldkampioenschap voetbal voortaan niet eens per vier jaar, maar eens per twee jaar wordt georganiseerd? Dat levert de voetbalbond bakken met geld op, dus het is niet verbazingwekkend dat de geldwolven uit Zurich kijken of het mogelijk is om het aantal WK-toernooien te verdubbelen.

Vaker voetbalkampioenschap

Er zitten behoorlijk wat haken en ogen aan het ideetje. Om te beginnen de emotionele kant: het WK wordt als prijs eigenlijk ook de helft minder waard als landen twee keer vaker de kans krijgen om wereldkampioen voetbal te worden. Want was is de stap daarna: elk jaar een WK? Dus dan hebben we in 12 jaar tijd ineens 12 wereldkampioenen, in plaats van drie. Inflatie ligt op de loer.

Teveel

En dan natuurlijk de fysieke kant. Hoe vaak horen we al niet trainers verzuchten dat de agenda bomvol zit, dat het ondoenlijk is “om drie wedstrijden per week te spelen”. De blessures stapelen zich op. Er zijn nationale clubcompetities, bekertoernooien (zelfs twee in onder meer Engeland, Frankrijk en Portugal), Europese toernooien, oefeninterlands, kwalificatieduels voor eindrondes en de eindrondes zelf, waar ook nog eens de Nations League aan is toegevoegd.

Wat is dan nog de status van het EK?

Dus als er elke twee jaar een WK komt, wat is dan nog de status van het EK voetbal, Nations League, Champions League, Europa League, Conference League, de nationale competities en nationale bekers? Het is simpelweg te veel. Als er dan toch een tweejaarlijks WK komt, oké, schrap dan de continentale toernooien en dwing af dat de nationale competities op het hoogste niveau uit minder teams bestaat. 20 Premier League-clubs, dat kan dan echt niet meer.

UEFA verzet zich

De Europese bond UEFA verzet zich tegen de ambitie van FIFA. Geen wonder, want de UEFA voelt ook wel aan dat de competities die onder hun vleugels bestaan devalueren bij een tweejaarlijks WK. “Nieuwe competities, vernieuwde competities of uitgebreide competities voor clubvoetbal en nationale teams – zowel op continentaal niveau als op mondiaal niveau – zijn niet de oplossingen voor de huidige problemen van onze sport in een toch al overvolle kalender”, zo zegt de UEFA.

Boycot?

Ook de Zuid-Amerikaanse bond lijkt geen trek te hebben in elke twee jaar een WK. UEFA overweegt zelfs om, mocht het zo ver komen, het toernooi te boycotten. Maar dat klinkt ons niet zo waarschijnlijk in de oren. Let maar op, waar het echt heen gaat is natuurlijk dat dan ook het Europees kampioenschap om de twee jaar is. Leuk, elke zomer een eindronde…