Home Stadions EK 2012 zijn klaar voor de aftrap

Stadions EK 2012 zijn klaar voor de aftrap

Over ruim vier maanden start het EK 2012 in Polen en Oekraine. De voorbereidingen van dit immense toernooi zijn natuurlijk al langer aan de gang. Zo is de infrastructuur verbeterd en zijn de meeste stadions in een nieuw jasje gestoken. Wij blikken alvast vooruit met een rondje langs de mooiste Poolse en Oekraïense velden.

Kiev – 60.000 zitplaatsen oogappeltje van het EK

De finale van het Europees kampioenschap zal worden afgewerkt in dit stadion. Het is het grootste stadion van het gehele EK, al komt dat wel door de nodige verbouwingen. Zo is de onderste ring vernieuwd en aan de korte zijde een geheel nieuwe tribune gebouwd. Daarnaast is ook het oude verroeste dak vervangen door een gigantisch transparante bovenkant. Het mag dus met recht het ‘oogappeltje’ van het EK worden genoemd.

Charkov – 35.000 zitplaatsen compleet verbeterd

De thuisbasis van alle wedstrijden van het Nederlands elftal ligt verstopt in het noordoosten van Oekraïne. Het Metalist Stadion herbergt een respectabel aantal plekken en staat bekend om de spinachtige wijze waarop het dak is gebouwd. De oorsprong van het stadion dateert uit 1926, maar in de aanloop naar het EK is met name het overdekte sportgedeelte enorm verbeterd. Het Nederlands elftal zal dus zeker niet kunnen klagen over de faciliteiten die dit stadion kan bieden.

Donetsk – 50.000 zitplaatsen middenin Donetsk

Verreweg het mooiste stadion om te zien is de Donbass Arena in Donetsk. Deze voetbaltempel wordt van buiten met enorm felle lichten verlicht. Het stadion ligt midden in de stad en is daarom enorm goed toegankelijk. In het Oekraïense voetbal is dit stadion de thuishaven van grootmacht Shaktar Donetsk.

Warschau – 52.000 zitplaatsen Rood Witte voetbal tempel

Waar in Oekraïne veel stadions al speelklaar waren, daar moest de Poolse regering nog veel geld investeren in grote bouwprojecten. De resultaten mogen er echter zeker wezen. Zo is er in Warschau een gigantisch stadion gebouwd waar naast een voetbalveld ook nog een Olympisch zwembad in ligt. Het ‘National Stadium’ kan worden herkend aan de rood en witte buitenkant.