Home EK voetbal 2024

Speelschema Euro2024 Duitsland: voetbal in 3 clusters

De laatste nieuwtjes rondom het EK 2024. Check wedden op EK voetbal voor de actuele favorieten.

De boycot van EK 2024 toernooidirecteur Lahm

Toernooidirecteur van het EK voetbal 2024 in Duitsland is Philipp Lahm. De oud-speler van Die Mannschaft kwam vorige maand in het nieuws door zijn boycot van het WK in Qatar. Mensenrechten en duurzaamheid zijn punten waar het bij het toewijzen van de organisatie van een groot eindtoernooi (mede) om zou moeten gaan. Daar is bij het WK totaal geen sprake van en dus zal Lahm niet afreizen naar de golfstaat.

EURO2024 wordt prachtig

Lahm zegt over het door hem te organiseren EK: “Ik heb er vertrouwen in dat EURO2024 een aantrekkelijk toernooi wordt. Veel van de beste teams ter wereld doen mee in een land in het hart van Europa. We kunnen uitkijken naar prachtige wedstrijden en een opwindend toernooi in ieder opzicht, dicht bij huis. Dat het EK in eigen land wordt gespeeld maakt dat het evenement mij nog meer doet dan normaal.”

EK Duitsland finale in München

Het Olympiastadion in Berlijn vormt het decor voor de EK finale van 2024. Dat heeft de UEFA onlangs bekendgemaakt. Berlijn is een van de 10 EK speelsteden en bevindt zich in een van de drie clusters waarin de speelsteden zijn ingedeeld.

De invoering van clusters heeft alles te maken met duurzaamheid, een belangrijk criterium van de UEFA. De drie clusters zijn: ‘North/North-East‘ (Berlijn, Hamburg, Leipzig), ‘West‘ (Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Keulen) and ‘South‘ (Frankfurt, München, Stuttgart).

Wedstrijden in elke groep zullen slechts in twee clusters worden gespeeld. Dat zorgt voor minder reistijd tussen de speelsteden voor de teams en fans.

Speelschema EK 2024

Inmiddels is ook het EK voetbal speelschema bekendgemaakt. Klik op voorgaande link voor het overzicht. De EK kwalificaties starten in november 2023 en duren tot maart 2024. De loting voor de kwalificatie vindt plaats op zondag 9 oktober.