Denemarken loopt toch aardig voorop als het gaat om het gebruik van sociale media. Zo heeft het land als eerste land in de wereld sociale media weten in te zetten om bijvoorbeeld de internationale exportmogelijkheden flink onder de aandacht te brengen en de carrièremogelijkheden in het buitenland van de Denen te promoten.
Het gebruik van sociale media is dus veelgebruikt in Denemarken omdat platforms van sociale media geen geografische grenzen kennen en natuurlijk 24 uur per dag te bereiken zijn.
Het land dat zo vooruitstrevend is op het sociale media gebied, valt nu weer op door het opmerkelijke verbod dat de Deense Voetbalfederatie (DBU) heeft ingesteld voor de spelers van het Deense nationale voetbalteam. De DBU heeft de Deense spelers verboden om zelfs privé de sociale media te gebruiken tijdens de EK 2012 in Polen en de Oekraïne.
Deze maatregel wordt natuurlijk door de spelers zelf niet in dank afgenomen. De Deense keeper Thomas Sorensen vindt het zelfs beschamend dat de Deense spelers hun fans niets mogen vertellen omdat dan de kans zou bestaan dat de spelers ongewild speeltactieken weggeven.
Denk nu niet dat er geen officiële informatie naar buiten komt tijdens de EK deze zomer. De supporters worden op de hoogte gehouden over de ins en outs van het nationale Deense voetbalelftal maar dan alleen via de eigen kanalen op Twitter en Facebook , naast natuurlijk de gebruikelijke persconferenties. De oefenmeester Morten Olsen wil dat de spelers zich volledig op het toernooi richten en de sociale media die 24/7 bereikbaar is, gesloten wordt.
Ook de Deense minister van sportzaken Uffe Elbaek heeft zijn bedenkingen bij de beslissing van de Deense Sportfederatie omdat deze regel wellicht wel tegen de vrijheid van meningsuiting zou indruisen.
De achterliggende reden van Olsen is uiteraard te begrijpen. Het Deense team gaat het niet gemakkelijk krijgen tijdens het EK van 2012 omdat ze in de zogenaamde poule des doods zitten. De Scandinaviërs moeten het opnemen tegen Nederland, Duitsland en Portugal. Bondscoach Morten Olsen neemt dan ook geen halve maatregelen en wil niet dat gevoelige informatie per ongeluk naar buiten wordt gebracht.
De meeste mensen hebben vrijheid van meningsuiting hoog in hun vaandel staan, maar is het verbod wel zo opmerkelijk? In Amerika bijvoorbeeld, is voor profspelers in verschillende sporten een sociaal media zwijgen contractueel vastgelegd. Daar valt niemand over. Het verbod van Olsen valt eigenlijk in het debat welke rechten de spelers hebben buiten hun teamactiviteiten. Heeft een team het recht om de activiteiten van de spelers te beperken of moet het wel mogelijk zijn om na je clubverplichtingen te doen wat je wilt?