Home EK Voetbal 2012 Nieuws

Roy Hodgson is de nieuwe Bondscoach van Engeland

Eindelijk is de Engelse voetbalbond (FA) in actie gekomen en heeft een nieuwe bondscoach gevonden in Roy Hodgson. Na lange onzekerheid over wie er nu aangesteld zou gaan worden als bondscoach, heeft Hodgson een contract getekend om vier jaar lang aan het roer te staan bij het Britse nationale elftal.

De 64-jarige Hodgson volgt de Italiaan Fabio Capello op. Capello stapte begin februari op omdat hij zich niet kon vinden in de beslissing van de FA om John Terry de aanvoerdersband af te nemen. Capello’s assistent Stuart Pearce nam de honneurs waar door als tijdelijke interim-bondscoach op te treden. Lange tijd werd Harry Redknapp, de coach van Tottenham Hotspur, aanvankelijk als de perfecte opvolger gezien van Capello. Maar Redknapp’s dienstverband bij Hotspur zorgde ervoor dat hij vermoedelijk niet op tijd beschikbaar kon zijn voor dit EK.

Roy Hodgson is geen onbekende in Engeland want hij zit al ruim 35 jaar in het voetbal vak. Hij staat in Engeland bekend als regelrechte globetrotter omdat hij in veel verschillende landen als trainer en bondscoach heeft gewerkt. Zo was de nieuwe keuzeheer onder meer trainer in Zweden, Italië en Denemarken en heeft hij bondscoach ervaring opgebouwd in de Verenigde Arabische Emiraten, Zwitserland en Finland. Het lukte Hodgson om Fulham naar de finale van de Europa League te leidden in 2010. Daarna was hij werkzaam bij Liverpool om vervolgens bij West Brom aan de slag te gaan in februari van dit jaar. Een bondscoach met veel internationale en Premier League ervaring dus.

De eerste grote opdracht voor de nieuwe Britse bondscoach is het komende EK, dat al over zes weken start. Engeland speelt er in groep D tegen Oekraïne, Zweden en Frankrijk dat op 11 juni de eerste tegenstander is van het Engelse nationale team.

The Guardian meldt dat Pearce samen met de FA de eerste voorbereidingen op weg naar het eindtoernooi in Polen en Oekraïne al hebben getroffen. Het is de interim-bondscoach Pearce geweest die er voor heeft gezorgd dat Engeland een probleemloze aanloop richting het EK door heeft gemaakt. Eerlijk is eerlijk, Pearce is de belangrijkste pion in het voortraject naar het EK geweest. De tijdelijke opvolger van de opgestapte Fabio Capello heeft de juiste route moeten uitstippelen.

Het is nu de vraag wat de verdiensten zullen zijn van Hogdson, zo vlak voor de aftrap van het EK in Polen en de Oekraïne: gaat hij verder met de lijn die al uitgezet is door Pearce en de FA, of gaat hij fundamentele wijzigen doorvoeren voor het komende EK? Een eerste glimps van het spel van het nationale elftal van Engeland onder leiding van de nieuwe keuzeheer zullen we zien in de vriendschappelijke wedstrijd op 26 mei tegen Noorwegen in het Wembley Stadion.