Home EK Voetbal 2012 Nieuws

Oranje traint met Van Persie en Huntelaar in spits

Alle onrust die is ontstaan na het verloren duel tegen Denemarken lijkt toch zijn uitwerking te hebben op het keuzebeleid van Van Marwijk. Ondanks het feit dat de training van maandag besloten was, is er toch het een en ander uitgelekt. Zo zou de bondscoach in een groot partijspel met drie varianten hebben geoefend.

Wat die varianten inhielden is even later ook nog uitgelekt. Zo oefende de bondscoach in een systeem met Van Persie in de spits, een met Huntelaar in de spits en een met beide spelers in de basis. Van Marwijk ontkende dit niet, maar gaf nog niet prijs wat de posities waren van Van Persie en Huntelaar bij de laatste oefenvariant.

Aangezien de kans heel klein is dat de bondscoach zijn systeem in de prullenbak gooit is het te verwachten dat bij de variant met beide spitsen in de basis Huntelaar in de spits stond en Van Persie daaromheen zwierf. Dit systeem werd ook al eens geoefend in de voorbereiding ( Nederland 2-0 Slovenië ), maar was toen nog niet heel succesvol. Dat kwam toen met name omdat de flanken, waar Sneijder en Van der Vaart stonden, te weinig diepgang hadden. De van nature centrale middenvelders trokken te veel naar binnen waardoor Huntelaar en Van Persie vaak geen ruimte hadden om te voetballen.

Als Van Marwijk er voor kiest om Van Persie wederom als schaduwspits te gaan gebruiken zal dat daarom waarschijnlijk ten koste gaan van Van der Vaart. Sneijder speelde tegen Denemarken simpelweg te goed om hem tegen Duitsland op de bank te zetten. De positie op de andere flank zou dan kunnen worden ingevuld door Robben of Afellay. Beide spelers hebben hun kwaliteiten, maar het zou slim zijn wanneer de bondscoach dit keer kiest voor de laatstgenoemde. Met Sneijder aan de linkerkant heb je namelijk weinig aan een speler als Robben die vanaf rechts toch keer op keer naar binnenkomt . Met Afellay op de rechter flank ben je verzekerd van dreiging en goede voorzetten, precies wat de kopsterke Huntelaar nodig heeft.