Home EK Voetbal 2012 Nieuws

Oranje traint met jarige van Marwijk

Ook vandaag wordt er weer flink getraind in het Zwitserse Lausanne waar de Oranje tenten van het trainingskamp van het Nederlands Elftal staan. Er wordt keihard getraind maar er is ook tijd voor plezier.

Bert van Marwijk gaat er ook vandaag weer stevig tegenaan met de hele ploeg, behalve met Maarten van Stekelenburg. Die volgt opnieuw een apart trainingsprogramma om zijn herstellende schouder zo veel mogelijk te ontzien. De andere twee keepers binnen het team, Tim Krul en Michel Vorm, konden dus flink aan de bak terwijl de rest van de ploeg zich bezighield met trappen tegen de bal.

Bert van Marwijk viert vandaag zijn zestigste verjaardag maar dat gelooft geen hond want hij ziet er veel te jong uit voor zijn leeftijd. De Nederlandse bondscoach denkt echter nog lang niet aan de VUT want zijn carrière is nog maar net begonnen en hij heeft nog een aantal belangrijke doelstellingen die hij voor die tijd wil bereiken, zoals het winnen van het EK. Hij viert zijn verjaardag in het Zwitserse Lausanne, waar alle mannen van het Nederlandse elftal zich hebben verzameld om zich voor te bereiden op het EK. De vrouwen en kinderen van de spelers zijn er ook, maar een heel uitbundig feest zal het niet worden want het EK winnen is een serieuze zaak. De champagne kan wachten tot na het Europees kampioenschap.

Bert van Marwijk oogt jong en is een echte laatbloeier. Als trainer van het Nederlands elftal ontpopte hij zich als een van de meest succesvolle oefenmeesters die Oranje ooit heeft gehad en dat is, wanneer je terugkijkt op zijn carrière als trainer, op zijn minst opmerkelijk te noemen. Helemaal onsuccesvol was die eerdere trainersloopbaan niet maar er is ook geen sprake geweest van titel na titel en cup na cup.

Na een mooie carrière als profvoetballer bij o.a. AZ Alkmaar, Go Ahead Eagles, MVV en Fortuna Sittard besloot van Marwijk het te wagen als trainer. Dat was in 1988. Pas tien jaar later behaalde hij zijn eerste succes door Fortuna Sittard naar de finale van de KNVB-beker te loodsen. Daarna begon de trainerscarrière van Van Marwijk pas echt op gang te komen. In 2002 won hij als trainer van Feyenoord de UEFA Cup maar het landskampioenschap bleef steeds net buiten bereik. In 2004 vertrok hij naar Duitsland om Borussia Dortmund te trainen en ook daar blijft het grote succes uit. Twee jaar later keert hij terug naar Feyenoord en wint opnieuw de KNVB-beker in 2008.

Van Marwijks grootste succes als trainer tot nu toe is natuurlijk de finale van het WK in 2010 die het Nederlands elftal onder zijn leiding bereikte – en verloor. Bert van Marwijk is zelf wel een keertje wereldkampioen geweest, maar dat was met klaverjassen. In 1975 nam hij samen met zijn vader deel aan het wereldkampioenschap, en won. Dat is ook al weer zo iets dat in het leven van Van Marwijk weer net een beetje anders verloopt dan bij ‘normale’ mensen. De meeste beginnen pas met klaverjassen na hun vijfenzestigste maar Bert is er al helemaal klaar mee. Hij werkt nu aan het verwezenlijken van een andere jongensdroom: het winnen van het EK en over twee jaar het WK. Tien jaar terug had niemand zijn succes als bondscoach kunnen voorspellen.

Hoe het zal lopen tijdens dit EK is natuurlijk nog even afwachten, maar wij gaan er natuurlijk vanuit dat Nederland ook in dit toernooi weer ver komt. Met Bert van Marwijk is Nederland natuurlijk een van de grootste kanshebbers om het toernooi te winnen. Bet.nl wenst hem en het team veel succes en natuurlijk een hele fijne verjaardag!