Home EK Voetbal 2012 Nieuws

Oranje traint al in Krakau snelheid moet omhoog zegt Vogts

Het Nederlands Elftal is gisteren aangekomen bij het Sheraton Hotel in Krakau. Daar stond een legioen aan Nederlandse sportverslaggevers, fotografen en tv-camera’s klaar in de hoop op een nieuwtje, ontboezeming of ander voorval en natuurlijk was het een belangrijke ‘photo-op’.Oranje kwam aan in Polen en nu gaat het EK echt beginnen. Niemand zei wat. Robben zwaaide. Bert van Marwijk vertelde dat hij wat grieperig was en snel Binnen enkele seconden was het hele team uit de bus en in het hotel en zat het er weer op voor de journalisten.

Het hotel in Krakau is geboekt voor vier weken en dus zal Oranje dit keer niet voortijdig dakloos worden. De KNVB heeft betaald en Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal liet weten dat ze van Oranje verwachten dat ze minstens de halve finale gaan bereiken: “dat is onze doelstelling, daar is ons beleid op afgestemd. We maken daar geen geheim van.” Zo gaat dat in Nederland, voor wat hoort wat. Met de Hollandse koopmansmentaliteit zit het wel goed. Nu de snelheid nog.

Vandaag trainde Oranje voor het eerst op de grasmat van het Reymana-stadion, het thuishonk van Wisla Krakow. De eerste training begon om 11.00 ’s morgens en later op de dag, om 18.00 uur, werden de Oranje-spelers er opnieuw verwacht door Bert van Marwijk. Die tweede training was niet toegankelijk voor publiek. Die hele meute journalisten die gisteren voor het Sheraton stond, was ook aanwezig zijn in de hoop om antwoorden op vragen te krijgen, zoals “traint Joris Mathijsen mee?” en “krijgt Huntelaar meer kansen”? De hamvraag voor alle fans en journalisten is natuurlijk of Van Marwijk een tipje van de sluier kan lichten over wie de elf zijn die zaterdag tegen Denemarken in de basis gaan starten.

Volgens Berti Vogts, de vroegere Duitse oefenmeester van ‘die Mannschaft’, is de snelheid van Oranje te laag. “Als Duitsland het tempo hoog houdt, hebben wij geen enkel probleem om Nederland te verslaan,” aldus Vogts. ‘Bei Deutschland ist alles besser’ volgens de onverbeterlijke Duitser: het team, de kansen om te winnen en Duitsland speelt volgens Vogts ook het mooiste en meest fantastische voetbal van allemaal.

Intussen heeft Spanje de laatste oefeninterland gespeeld in hun aanloop naar het EK. Het team van trainer Vicente del Bosque speelde tegen de Aziatische Gigant China, het land dat op voetbalgebied slechts klein is. Maar Spanje had er moeite mee om door de Chinese muur te breken en pas lat in de wedstrijd kon David Silva op aangeven van Andrés Iniesta de winnende 1-0 maken. Spanje blijft ondanks de matige aanloop de grote favoriet en vrijwel iedereen verwacht dat ‘La Roja’ in de finale tegen Nederland of Duitsland zal spelen.