Home EK Voetbal 2012 Nieuws

Oranje speelt tegen drie FIFA top tien elftallen op EK 2012

Het Nederlands voetbalelftal staat niet meer op de tweede plaats op de wereldranglijst van de FIFA maar is naar de vierde plaats afgedaald. Duitsland en Uruguay zijn Nederland voorbij gestevend. Spanje blijft de lijstaanvoerder ondanks dat het team de afgelopen maand 117 punten heeft verloren.

Denemarken is twee plaatsen omhoog gegaan en heeft een negende plaats weten te bemachtigen. Dit betekent dat Oranje tijdens het EK in Polen en Oekraïne tegen drie nationale ploegen moet spelen die tot de top tien van de wereld behoren namelijk Duitsland op de tweede, Portugal op de vijfde en Denemarken op de negende plaats.

De Deense bondscoach Morten Olsen verwacht veel van zijn ploeg op het aankomende EK. De pouletegenstander van het Nederlands elftal denkt te kunnen verrassen omdat hun spel in de kwalificatiereeks namelijk heel goed was. Olsen is er van overtuigd dat er van alles kan gebeuren met drie wedstrijden in tien dagen.

Olsen gelooft dat zijn team in negentig minuten alle landen kan verslaan. Van de vijf wedstrijden die Denemarken speelde tegen Portugal bijvoorbeeld, hebben ze er maar één verloren. Volgens Olsen gaat het om de conditie die een team heeft in zo’n groot toernooi.

“Onze belangrijkste zorg is dat we iedereen straks fit hebben. In tegenstelling tot Nederland, Portugal en Duitsland kunnen wij het ons niet permitteren verschillende dragende spelers te missen. Daarvoor is de selectie gewoon te krap. Tijdens het WK in Zuid-Afrika was dat juist ons probleem”, vertelde Olsen.

Kenneth Pérez, de Deen met 24 gespeelde internationals, denkt niet dat het Deense team de poulefase gaat overleven. De Deen vermoedt dat Denemarken als derde zal eindigen, achter Duitsland en Nederland. Deze beide teams zijn te sterk voor het Deense team. Pérez denkt wel dat ieder team zijn zwakke schakels heeft. “De defensie is niet top en als Mark van Bommel uit zijn comfortzone komt te spelen, raakt hij in de problemen. Oranje moet het echt van de voorhoede hebben.” aldus de Deen over het Nederlands elftal.

Zou de stijging van Denemarken op de wereldranglijst ook betekenen dat Denemarken beter speelt en dus ook een goede kans heeft om Nederland in de groepsfase te kunnen verslaan? Als het aan de Deense bondscoach ligt gaat het Deense team voor verrassingen zorgen maar de zeer ervaren international Pérez denkt dat de Denen het niet verder dan een derde plaats zullen brengen omdat de Nederlandse voorhoede te sterk zal blijken.

Op papier is Denemarken natuurlijk een zwakkere tegenstander voor onze jongens maar hoe groot is de kans dat de Denen ons gaan verslaan door ons te trakteren op verrassend spel en in goede vorm blijken te zijn zoals in de wedstrijden tegen de Portugezen? Op 9 juni 2012 zullen wij in ieder geval achter de buis gekluisterd zitten.