Home EK Voetbal 2012 Nieuws

Oranje gaat de halve finale EK 2012 halen

Als het aan de KNVB ligt halen het Nederlands elftal in ieder geval de halve finale. Zo luidt namelijk de doelstelling die de Nederlandse voetbalbond heeft meegegeven aan Van Marwijk en zijn staf. Of dit doel te hoog gesteld is of dat de Nederlanders inderdaad makkelijk de halve eindstrijd kunnen halen valt nog te bezien.Op zich klopt de argumentatie die de KNVB naar buiten bracht van alle kanten. ‘’We hebben nagenoeg dezelfde selectie als twee jaar geleden en toen bereikten we de finale van het WK. Wederom om een finaleplaats vragen vonden wij te ver gaan, maar we hebben ons beleid op een halve finale afgestemd.’’ aldus Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal.

Toch bracht hij ook nog een voetnoot aan het einde van zijn uitleg. ‘’Een andere reden waarom we de halve finale in gedachte hebben is omdat ook wij Spanje en Duitsland zien als de grootste favorieten. We hebben er bewust voor gekozen om de druk niet onnodig hoog op te voeren.’’

Gezien de historie zou een halve finale plaats inderdaad een prima prestatie zijn van het Nederlands elftal. In de acht edities van het EK waaraan Oranje deelnam wist het land zich vijf keer te plaatsen voor de halve finale. Daarnaast is deze generatie tot grote daden in staat.

Zoals Van Oostveen ook al aangaf is er ook gekeken naar het speelschema. Wanneer Nederland de kwartfinales bereikt moet Oranje het in die ronde opnemen tegen Rusland, Polen, Griekenland of Tsjechië. Allemaal tegenstanders waar het Nederlands elftal in principe van moet kunnen winnen. Alleen bij de Russen zullen velen hun bedenkingen hebben, maar het elftal dat Oranje tijdens het EK 2008 versloeg is grotendeel vervangen door jongere spelers. Daarnaast is ook het huidige Nederlands elftal niet meer te vergelijken met het team wat er vier jaar geleden stond.

Voordat er echter over de halve finale gesproken kan worden zal het Nederlands elftal eerst de ‘Poule des Doods’ moeten overleven. Gelukkig heeft Nederland hier ervaring mee ( WK 2006 & EK 2008 ) dus is iedereen voorbereid. Die halve finale is dus nog zeker geen vreemd idee van de KNVB.