Home EK Voetbal 2012 interlands

Nederland wint van Slowakije met 2-0

Het Nederlands elftal heeft woensdagavond een solide 2-0 overwinning op Slowakije geboekt. Hierdoor hebben de mannen van Van Marwijk definitief afstand genomen van de eerdere oefennederlagen tegen Bayern München en Bulgarije. Ook voor de algemene toeschouwer is er een hoop duidelijk geworden wat betreft de mogelijke opstelling tijdens het aankomende EK.

Dat Van Marwijk deze oefeninterland zeer serieus nam bleek wel uit zijn beginopstelling. Met Van Persie in de spits, Sneijder erachter en Afellay en Robben op de flanken mocht er toch gesproken worden van een formidabele aanvalslinie.

Dit leverde in de openingsfase ook de nodige hoogstandjes op. Met name Afellay, net terug gekeerd van een blessure, liet zien dat hij zich prima thuis voelde op de flank. Geheel naar het spelbeeld gekeken was het dus ook logisch dat hij voor de openingstreffer aan Nederlandse zijde zorgde. Na een pass van Van Bommel gaf Afellay de bal met links voor, waarna de Slowaakse centrale verdediger Salata het speelobject ongelukkig in zijn eigen doel werkte.

Na het doelpunt liet Nederland zich wat terugzakken waardoor Slowakije enkele keren gevaarlijk kon worden. Zo werd de paal nog een keer geraakt en ging een vrije trap van Stoch maar net naast. Door deze missers vielen er voor de pauze geen doelpunten meer te bespeuren.

Ook na de rust kabbelde het spel een beetje voort. Nederland kon Slowakije niet geheel onder druk zetten en creëerde nauwelijks kansen. Pas toen Van der Vaart de geblesseerde Sneijder verving kwam er weer wat leven in het Nederlandse spel. Nadat de middenvelder van Tottenham Hotspur een vrije trap op de kruising schoot was het even later wel raak voor Van der Vaart. Na een ietwat gelukkige combinatie met Huntelaar kon de schaduwspits de bal diagonaal in het doel schieten.

In de fase die daarop volgde was er geen spektakel meer te bewonderen. Het enige hoogtepunt aan Nederlandse zijde was de invalbeurt van Luciano Narsingh. De toekomstige aanvaller van Ajax maakte hierdoor zijn officiële debuut in het Nederlandse elftal.