Home EK Voetbal 2012 interlands

Nederland – Slowakije 30 mei EK oefeninterland 2012

Oefeninterland Nederland – Slowakije 30 mei om 20.30 uur. In de aanloop naar het EK 2012 oefent het Nederland elftal op woensdag 30 mei tegen het nationale team van Slowakije. Na teleurstellende nederlagen tegen Bayern München ( 3-2 ) en Bulgarije ( 2-1 ) wordt de druk op de mannen van Van Marwijk steeds groter.Lukt het hen om tegen de Slowaken wel te overtuigen? Of zal er voor de bondscoach echt nog veel werk te verrichten zijn?

Voor de meeste zal het Slowaaks elftal een oude bekende zijn. Tijdens het succesvolle WK van 2010 trof Oranje de Slowaken namelijk in de achtste finale van het toernooi. Destijds won het Nederlands elftal vrij gemakkelijk met 2-1. Wesley Sneijder en Arjen Robben zorgden toen voor de doelpunten. Het Slowaakse tegendoelpunt viel pas in de blessuretijd, waardoor het nooit echt spannend is geweest.

Tijdens het komende EK in Polen en Oekraïne is Slowakije echter niet van de partij. In een kwalificatiepoule met Rusland, Armenië, Ierland, Macedonië en Andorra kwamen de ploeg met namen als Hamsik en Stoch niet verder dan een beschamende vierde plaats. Hierdoor lijkt de deelname aan het WK van twee jaar geleden slechts een opleving te zijn geweest. Toch zal Nederland het niet makkelijk krijgen tegen de Slowaken. Ook zij hebben natuurlijk de nederlagen van Oranje meegekregen en zullen er alles aan doen om een Oranjefeest te voorkomen.

Het succes van het Nederlands elftal in het aanstaande oefenduel zal mede afhankelijk zijn van de tactiek die Van Marwijk deze keer zal uitproberen. Het is namelijk hoogst onwaarschijnlijk dat de bondscoach dit keer weer Van Persie én Huntelaar opstelt. Tegen Bulgarije was het al geen succes en ook de spelers zelf gaven aan dat het niet ideaal was. Beiden liepen elkaar namelijk voortdurend in de weg.

Ook was het flankenspel een punt van kritiek in de wedstrijd tegen Bulgarije. Door Sneijder, Van der Vaart en Van Persie achter de spits op te stellen was er nauwelijks tot geen diepgang te bespeuren. Hopelijk is het voor de bondscoach nu wel duidelijk dat Oranje toch echte vleugelspelers nodig heeft om tot goed voetbal te komen. Tegen Slowakije zal hier dus een belangrijke rol worden weggelegd voor Arjen Robben.

De aftrap van het oefenduel tegen Slowakije staat gepland op 20.30 uur.