Home EK voetbal 2020

Nederland – Noord-Ierland: punten pakken in EK kwalificatie

Nederland – Noord-Ierland. Gaat Nederland als groepswinnaar naar het EK voetbal? Oranje staat er in de kwalificaties goed voor om dat te realiseren. Na de zege op Duitsland (2-4) kan je zeggen dat de mannen van bondscoach Ronald Koeman zelfs pole position hebben gepakt. Daardoor zal Nederland namelijk bij een gelijke stand op grond van het onderlinge resultaat boven Duitsland worden geplaatst.

Verderop lees je wat de kansen voor Nederland zijn om als groepshoofd te eindigen. Het is voor het wedden op EK voetbal overigens een interessante optie om op in te zetten want de quotering gaat richting de 2.00. En mocht Oranje de EK kwalificaties als beste afronden dan wordt er in Amsterdam mogelijk een wedstrijd extra gespeeld.


EK kwalificatie Nederland

Nederland heeft nog vier van de acht duels te gaan in kwalificatiegroep C. Duitsland heeft momenteel een wedstrijd meer gespeeld en ook drie punten meer. Maar het EK kwalificatie programma van Oranje oogt simpel: donderdagavond thuis tegen Noord-Ierland, zondag uit tegen Wit-Rusland, half november uit tegen Noord-Ierland, een paar dagen thuis tegen Estland.

Nederland – Noord-Ierland winnen

Gaan we er voor het gemak van uit dat het Nederlands elftal de komende dagen zes punten opraapt, dan komt het op vijftien punten uit zes duels. Evenveel als Duitsland, dat dan dus wel onder Oranje wordt gerangschikt. En drie punten meer dan Noord-Ierland, dat later dit jaar nogmaals tegen Nederland en Duitsland moet aantreden. Eigenlijk kan je dus stellen: een ruime thuiszege op Noord-Ierland zorgt ervoor dat Nederland zich zo goed als zeker zal plaatsen voor Euro 2020. Want daarna kan zelfs een kleine uit-nederlaag tegen Noord-Ierland worden opgevangen (er van uitgaande dat Oranje geen steken laat vallen tegen Wit-Rusland en Estland, plus er is een goede kans dat de Noord-Ieren dat wel doen).

EK wedstrijden in Amsterdam

De vraag is nu dus niet zozeer of Oranje aanwezig is op het EK voetbal 2020, maar vooral of het zich plaatst als groepswinnaar. Dat levert weer voordeeltjes op. Zo is de kans dan groter dat Oranje als groepshoofd wordt aangewezen en daardoor drie (in plaats van twee) thuiswedstrijden in Amsterdam krijgt toegewezen.

Zie speelschema EK voetbal voor een overzicht van de speelsteden en data.

Nederlands elftal groepswinnaar?

De opdracht daartoe is helder: vier zeges op rij en Nederland is sowieso groepswinnaar. Of zal Duitsland nog punten droppen? De 0-2 uitzege op Noord-Ierland kwam moeizaam tot stand, maar eerder werd via de 8-0 op Estland aangetoond dat Die Mannschaft op een goede dag nog steeds uit zijn slof kan schieten. Ook Duitsland is evenals Nederland een team in opbouw, de kern bestaat uit spelers met nog relatief weinig caps achter hun naam. Zoals de afgelopen vier onderlinge duels aantoonden, zijn Nederland en de oosterburen zeer aan elkaar gewaagd.

Gokken op Nederland

Zo bekeken is de kans van beide teams om groepswinnaar te worden fifty fifty. Met als kanttekening dat Nederland nu dus profiteert van het betere onderlinge resultaat. Dat verschuift de balans naar iets meer dan vijftig procent kans voor Oranje. Toch vindt de EK bookmaker dat Duitsland iets meer favoriet is: Duitsland staat voor groepswinst op 1.85 en Nederland op 1.95. Zoals we hierboven uitleggen zou dat andersom horen te zijn en daarom tippen we die 1.95 voor Oranje.