Home EK voetbal 2020

Nederland niet bij komende Euro 2020 kwalificaties

In juni staan er twee kwalificatierondes voor het Europees kampioenschap voetbal 2020 op de agenda. Oranje ontbreekt. En ook Engeland, Portugal en Zwitserland moeten het EK Voetbal even laten voor wat het is. Deze vier landen werken van 5 tot en met 9 juni de play-offs van de Nations League af.

Nations League i.p.v. EK kwalificaties

Portugal en Zwitserland bijten op 5 juni het spits af en de dag daarop treft Nederland in de andere halve finale Engeland. Op 9 juni wordt bepaald wie goud, zilver en brons pakken, al is de status van die ereplekken onduidelijk, want de Nations League wordt voor het eerst gehouden.

Geen ideale voorbereiding

Twee Nederlanders zullen zich later dan de rest in het trainingskamp melden. Virgil van Dijk en Giorginio Wijnaldum spelen op zaterdag 1 juni namens Liverpool de finale van de Champions League. De andere finalist is Tottenham Hotspur en met twee Engelse clubs in de eindstrijd zullen er dus nog veel meer Engelse internationals niet de ideale voorbereiding op de Nations League hebben.

Minder wedstrijden niet echt handig

Erg handig is het allemaal niet dat nu vier landen twee wedstrijden minder gaan spelen in het kader van de EK-kwalificatie dan tientallen Europese concurrenten. Engeland staat er na twee zeges goed voor in Groep A en vindt het vermoedelijk wel best dat pas in september weer interlands op het programma staan.

Zwitserland zit in een groep met Ierland en Denemarken en zal het minder prettig vinden dat het na de zomer zich ineens terug moet knokken in groep D. En voor Portugal kan het echt netelig worden. De Europees kampioen voetbal van 2016 heeft na twee duels pas twee punten en hervat de EURO 2020 kwalificatie in september uit tegen Servië – geen gegarandeerde driepunter.

EK kwalificatie Nederland wordt tricky

Nederland speelt op 6 september uit tegen Duitsland en dat is ook een zware hervatting. Het is mogelijk dat Noord-Ierland, dat nu zes punten heeft, tegen die tijd op twaalf uit vier staat. Dan begint Nederland, dat na twee duels drie punten heeft, dus zijn EK kwalificatie tegen de oosterburen in de wetenschap dat het na verlies liefst negen punten minder heeft dan Noord-Ierland en ook Duitsland.

De UEFA moet zich bij dit soort situaties achter de oren krabben. Waarom niet van de Nations League gelijk ook het enige EK kwalificatietoernooi maken?

EK voorspellingen

Wedden op EK voetbal? Nog steeds is Frankrijk bij de bookmakers met een quotering van 4.50 favoriet voor Euro 2020. Engeland volgt @6.50, België @8.00 en ook Duitsland en Spanje zijn in de ogen van de EK bookmakers sterker dan Oranje. Gokken op Nederland levert je 13.00 x je inleg op bij een goede voorspelling.