Home EK voetbal 2020

Oranje treft toplanden in de Nations League

Op 24 januari 2018 vindt de loting plaats voor de Nations League. Nederland komt uit in de hoogste divisie waarin de twaalf hoogst genoteerde Europese landen op de FIFA-ranking acteren. Is dat goed of slecht nieuws?

In de afgelopen week publiceerde zo ongeveer elke krant en website een uitgebreide handleiding over de Nations League. En dat is helaas nodig ook, want de regels zijn niet simpel. Bovendien blijft de aloude manier van kwalificeren voor het EK Voetbal bestaan. De Nations League heeft dus eigenlijk de status van vriendschappelijk evenement, terwijl er aan het einde van de rit toch ook weer wel EK-tickets zijn te verdienen. Dat maakt het een chaotische wirwar.

Nations League / kwalificatie EK Voetbal

In League A, de hoogste competitie, worden de twaalf toplanden verdeeld over vier groepen met elk drie deelnemers. De vier groepswedstrijden vinden plaats van september tot en met oktober 2018. De vier groepswinnaars spelen een play-off. Die beginnen pas in juni 2019, als de reguliere EK kwalificaties alweer achter de rug zijn.

Maar let op: als de groepswinnaar zich via de kwalificaties plaatst voor het EK 2020, dan wordt gekeken naar wie achter dat land in de groep eindigde. Dat land mag dan alsnog naar de play-offs, zelfs als het derde werd (maar de nummers een en twee dus al een EK-ticket grepen).

Nederland League A

League A bestaat uit deze landen: Duitsland, Portugal, België, Spanje, Zwitserland, Frankrijk, Engeland, Italië, Polen, Kroatië, IJsland en Nederland. De FIFA-ranking over oktober moet nog uitkomen maar in de lijst over september staan al deze landen in de top 29 (met inderdaad Nederland als nummer 29). Het overgrote deel van deze landen gaat zich via de reguliere wijze al voor het EK plaatsen.

Daardoor zullen er voor Oranje, als dat niet lukt, minder concurrenten overblijven in de play-offs. Wie weet is Nederland straks het enige land bij de laatste vier en schuift het dus direct door naar een kolderieke eindzege in League A. Dit helemaal niet absurde scenario toont aan dat de opzet van de Nations League wel absurd is.

Weddenschappen Euro 2020

Er zitten nog veel haken en ogen aan de Nations League en wie weet worden de exacte regels nog wat aangepast. Maar dat-ie er aan zit te komen is onvermijdelijk. De reden is simpel: de UEFA verdient hier wel geld aan, terwijl het naast de pot piest als nationale voetbalbonden op eigen houtje vriendschappelijke duels spelen.

Euro 2020 lijkt nog ver weg aangezien het WK 2018 nog moet starten, maar wedden op EK voetbal 2020. Duitsland is favoriet op 5.25, gevolgd door Spanje op 5.75. We tippen dat België in 2020 dan eindelijk echt klaar is om te bewijzen dat het een gouden generatie bezit, op 8.00 bij bookmaker Mr Green.