Home EK Voetbal 2012 Nieuws

Met de auto naar het EK 2012 in Polen en oekraïne

Weet je nog EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland? Tienduizenden Oranjefans overspoelden de binnenstad van Bern en die konden het allemaal van dichtbij meemaken. Nu is Polen en Oekraïne natuurlijk ook niet zo ver, dus willen we dit jaar ook van de partij zijn. Gister bleek dat vliegen naar een Oranjewedstrijd een onaantrekkelijke optie was: heen vlucht, wedstrijd kijken en daarna direct weer naar huis vliegen omdat er in de verre wijde omtrek van Charkov geen hotelkamer te boeken valt.

We laten ons nog niet bang maken door alle verhalen over veiligheid tijdens het EK. Herinner je nog al die zichzelf tot expert uitgeroepen man en vrouw die kwamen opdraven in alle dagelijkse shows en nieuwsprogramma’s tijdens de EK in Zuid-Afrika? Deze zogenaamde experts voorspelden hel en verdoemenis in de vorm van aanslagen en overvallen in Zuid-Afrika en daar was ook niets van waar gebleken.

De enige andere praktische manier om naar Oekraïne af te reizen is natuurlijk per auto. Met de afstanden van de vakanties Zuid-Frankrijk en Spanje in gedachten, zou dat natuurlijk een goede optie kunnen zijn. De slaapplaats vinden was een van de problemen omdat binnen een uur of twee rijden van Charkov, waar het Oranjeteam de wedstrijden speelt, geen hotel met een vrije kamer vinden is. Met de auto kan je je eigen slaapplaats en nog veel meer meenemen, dus we kunnen de sleurhut of de koepeltent uit de opslag halen. Dus dat wordt kamperen, een leuk en goedkoper alternatief voor hotelkamerprijzen. Denk je, in de eerste instantie.

Nu is de Oranjecamping tot een begrip geworden en na even zoeken blijkt dat de camping voor Oranjefans haar tenten opslaat in Charkov, precies de stad waar we zijn moeten. De mensen achter de Oranjecamping boden in Zuid-Afrika een kampeerplaats aan voor 40 euro, dat zou leuk zijn, compenseert toch een beetje die dure benzinekilometers.

Alleen valt dat even tegen! Na wat speuren blijkt dat de prijs van een EK-arrangement eerst werd aangeboden voor 269 euro per persoon voor drie dagen en dus twee overnachtingen, met eigen kampeermiddelen. Na veel protest en commentaar heeft de organisatie van de Oranjecamping de prijzen verlaagt 209 euro per persoon voor een plaats. Volgens de organisatie staat we met ongeveer met 1500 tot 2000 kampeerders. Wat prijzig, maar zullen we maar denken dat we er veel plezier voor terug krijgen?

Nu de slaapplaats geregeld is: het vervoer. Eigen vervoer wel te verstaan, wat is makkelijker dan je eigen auto bij je te hebben? Je moet natuurlijk in een land als Oekraïne ervoor zorgen dat je auto goed in orde is, want niet iedereen heeft een 4×4 heeft met rupsbanden om het Oekraïense wegennet te trotseren. Een ANWB-lidmaatschap met speciale dekking zou ook wel eens heel wijs kunnen zijn.

Alleen nu blijkt dat de ANWB problemen voorziet bij het terughalen van auto’s uit Oekraïne tijdens het EK. Stel, je wordt ziek van bijvoorbeeld ietwat teveel drank, de zon, het eten om maar wat te noemen, het kan een ieder gebeuren, maar als het zo ernstig is dat je toch teruggevlogen moet worden, ben je je auto kwijt! In zo’n geval is het simpelweg onmogelijk om je auto terug te krijgen.

De ingenieuze Oekraïense overheid heeft namelijk een manier bedacht om illegale autohandel tegen te gaan. Bij binnenkomst aan de grens in de Oekraïne wordt de auto en de bestuurder aan elkaar gekoppeld. De bestuurder komt vervolgens het land niet uit zonder auto en de auto niet zonder de geregistreerde bestuurder.

Natuurlijk ben je in de beste gezondheid en dit soort dingen gebeuren alleen bij een ander. Een bezoek om ons nationale team te zien schitteren, lijkt bijzonder prijzig en niet geheel risicoloos. Nu wil ik je niet ontmoedigen, natuurlijk. Ik weet zeker dat het een fantastisch mooie Oranje zomer wordt, maar misschien is het gewoon het slimste om de wedstrijden gewoon vanuit je luie stoel te bekijken?