Home EK voetbal 2020

Loting EK kwalificaties Euro 2020 is op 2 december

Spoedig weten we wie de tegenstanders zijn van Oranje in de strijd om kwalificatie voor het EK voetbal 2020. Op zondag 2 december vindt in Dublin, Ierland de EK loting plaats. Hier is alles wat je moet weten.

EK kwalificaties ondanks Nations League

Misschien krab je je nu op het hoofd: hoezo loting, er is toch de Nations League? Dat klopt, ook via dat nieuwe landentoernooi kunnen tickets voor Euro 2020 worden bemachtigd. Maar dat betreft slechts vier stuks, eentje per divisie. De twintig andere startbewijzen voor het EK voetbal moeten op de traditionele manier worden binnengesleept, oftewel via de kwalificaties.

Er komen tien groepen en de nummers een en twee per groep krijgen een ticket voor de eindronde die in twaalf Europese landen wordt gehouden. Ook Amsterdam zal enkele duels huisvesten. De UEFA telt momenteel 55 naties die proberen een EK ticket in de wacht te slepen.

De kwalificatiecyclus heeft dus wel invloed op hoe de Nations League en de play-offs daarvan worden afgehandeld. Omgekeerd heeft de Nations League geen invloed op de kwalificatiewedstrijden.

Speelrondes EK kwalificaties

Nadat de loting is afgerond krijgen de landen genoeg tijd om hun tegenstanders in kaart te brengen. De eerste speelronde is namelijk van 21 tot en met 23 maart 2019, al gaat het dan wel snel door naar de tweede speelronde van 24 tot en met 26 maart. In juni, september, oktober en november staan er ook een of meerdere duels op de agenda.

De hele cyclus wordt van 17 tot en met 19 november afgerond. Op 1 december 2019 wordt geloot voor Euro 2020.

Kleinduimpje op EURO 2020

Het gekke van de koppeling van de Nations League aan het EK voetbal 2020 is dat er daardoor sowieso een van de kleinduimpjes present zal zijn. Want het staat vast dat er ook een ticket klaarligt voor de winnaar van League D, het laagste niveau van de Nations League.

Op dit moment worden de vier groepen binnenin League D geleid door Georgië, Luxemburg, Kosovo en Macedonië. Kortom, landen die zich tot nu toe nog nooit wisten te plaatsen voor een eindronde.

Nederland moet zich kunnen plaatsen

Leuk voor die landen, of althans de gelukkige winnaar, maar lastig uit te leggen als straks weer een land als Nederland of Italië zich verzuimt te plaatsen, zoals voor het WK 2018. Want waarom moet hun plek kostte wat kost worden vergeven aan San Marino of Faroer Eilanden?

Hoe dan ook, voor Oranje moet met de opkomst van een sterke nieuwe generatie plaatsing op de normale wijze weer mogelijk zijn. Check op wedden op EK voetbal de favorieten bij de bookmakers op dit moment.