Home EK voetbal 2024

Koeman opvolger Van Gaal: EK 2024 moet zijn eindronde worden

In april gebeurde er het een en ander met en rondom het Nederlands Elftal. Zo werden er twee oefenduels gespeeld (een thuiszege op Denemarken en ook thuis een gelijkspel tegen Duitsland). Daarnaast werd bekend dat bondscoach Louis van Gaal aan prostaatkanker lijdt en heeft de KNVB alvast een opvolger aangesteld: Ronald Koeman.

De strijdlust van bondscoach Louis van Gaal

Van Gaal, over wie de documentaire LOUIS in de bioscopen draait, zegt dat hij zich niet voor zijn kwaal heeft laten behandelen tijdens trainingskampen en wedstrijdperiodes met Oranje. Het heeft ook zijn strijdlust en ambities niet aangetast. Het doel blijft om aan het eind van 2022 te schitteren bij het wereldkampioenschap voetbal in Qatar.

Ronald Koeman gaat Nederlands elftal weer leiden

Maar daarna, ongeacht het resultaat, is het tijd om het stokje over te geven. Aan Ronald Koeman dus, de man die tussen februari 2018 en augustus 2020 ook aan het roer stond van het vlaggenschip van het Nederlands voetbal. Tot hij een belletje kreeg uit Barcelona en besloot Oranje in te ruilen voor de Spaanse club. Daardoor maakte hij het uitgestelde toernooi Euro 2020, in de zomer van 201, niet mee.

Kwalificatie EK 2024

In 2024 komt er dus een herkansing voor Koeman, mits hij zich plaatst voor het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland. Dat lukte hem dus wel bij Euro 2020 en ook kwam Nederland onder zijn leiding in de Nations League-finale terecht, maar Portugal was daarin te sterk.

Koeman niet zo indrukwekkend

Onder Koeman won Oranje elf keer, speelde het vijf keer gelijk en verloor vier keer. Even rekenen: 20 wedstrijden, 38 punten. Da’s helemaal niet zo indrukwekkend. In de Eredivisie zou je dan vierde staan. FC Twente stond in deze jaargang van de Eredivisie na 20 duels met 38 punten vierde. Dus onder Koeman had Oranje eerder een Twente-profiel dan dat van een (traditionele) topclub. Toch mag hij terugkeren.

Voorhoede Oranje niet van wereldklasse

Het beeld dat het onder Koeman zo hosanna was hangt natuurlijk samen met het missen van het EK 2016 en WK 2018. Dat het wel lukte om Euro 2020 te halen zorgde voor zoveel opluchting dat de gedachte heerst dat het ook wel zal lukken om met Koeman het EK 2024 te halen. Maar de problemen die Koeman tussen 2018 en 2020 had, die heeft hij weldra in 2023 ook: Nederland heeft geen voorhoede van wereldklasse.

Anderzijds blijft Memphis wel leveren in Oranje, ook als het minder gaat bij zijn club Barcelona. Gezien hij 28 is zal hij vermoedelijk nog jarenlang de eerste speler zijn die Koeman op zijn whiteboard kalkt.