Home EK voetbal 2020

Italië – Engeland finale EK 2021 voorspellen: Three Lions kampioen

EK Finale Italië – Engeland | Zondag 11 juli 2021 om 21:00 uur wordt de finale van het EK voetbal 2020 gespeeld: Engeland tegen Italië. De Engelse ploeg speelt thuis, op Wembley, maar is door de UEFA formeel aangewezen als uit-spelende land. Dus we zullen de Azzurri ook echt in hun azuurblauwe shirts zien spelen.

Engeland is favoriet en staat bij de bookmakers op 2.60 genoteerd, gelijkspel noteert 3.05 en winst Italië ook 3.05. In zeven van de vorige EK voetbal finales scoorden niet beide teams. Daarom onze laatste tip voor het EK voetbal voorspellen deze zomer: 1.68 dat niet beide teams scoren.

Italië – Engeland finale EK 2021 voorspellen

In de halve finale hadden beide landen een verlenging nodig om door te dringen tot de ultieme match van het toernooi. De Italianen hadden het zeer zwaar tegen Spanje, dat eigenlijk het betere van het spel had, de bal makkelijker in de ploeg hield en technisch verfijnder was. Maar in de strafschoppenreeks faalde Spanje opzichtig.

Eerste EK finale Engeland

Engeland was tegen Denemarken juist superieur en had defensief weinig zorgen, al lukte het Danish Dynamite wel om de Three Lions de eerste tegengoal van Euro 2020 te bezorgen. Maar gaandeweg de tweede helft werd Denemarken steeds krachtelozer en was Engeland vrijwel permanent op de Deense helft in balbezit. Het is de eerste EK-finale ooit voor Engeland, dat sinds het gewonnen WK 1966 wachtte op een nieuwe grote eindstrijd.

Azzurri niet sterker dan Three Lions

Vraag je nu een paar willekeurige tv-kijkers welk land van deze twee sterker oogt, dan zal het antwoord vaak Italië zijn. Maar dat antwoord is dan vooral gebaseerd op de offensieve stootkracht van de wereldkampioen voetbal van 2006 en verliezend EK-finalist in 2012. Want puur kijkend naar de defensieve cijfers, moeten we Engeland de voorkeur geven. Dat staat minder schoten op goal per wedstrijd toe.

Gareth Southgate

Veel tv-analisten klagen dat de Engelse coach Gareth Southgate zo behoudend denkt. Het valt wel mee: Engeland brengt 22 procent van de speeltijd door in de eerste derde van het veld (dus in en rond het eigen strafschopgebied). Dat is bijna hetzelfde als Italië: 23 procent. Het is dus wel degelijk de intentie, en het lukt ook, om niet alleen af te wachten en op te vangen, maar om de strijd naar het middenveld te verplaatsen.

Wordt Harry Kane topscorer Euro 2020?

Een andere overeenkomst is dat het twee landen zonder absolute supersterren zijn. En moet je toch de grootste individuele uitblinkers aanwijzen, dan kom je bij Engeland uit op Raheem Sterling (dribbelt iedereen eruit – maar is wel slordig in de voortzetting) en Harry Kane die nog toernooi topscorer kan worden (odds 4.25). De Italianen zijn smaakmaker Leo Spinazzola kwijt.