Home EK Voetbal 2012 Nieuws

Huntelaar in de spits en Van Persie op links volgens de Oranje fans

Het Nederlandse volk heeft gesproken. Uit de algemene peilingen van Maurice de Hond is gebleken dat Nederland massaal kiest van Huntelaar als diepe spits in de wedstrijd tegen Duitsland. Toch wil dit niet zeggen dat het voor Van Persie meteen einde verhaal is. Velen zien in hem de ideale linksbuiten.Ook uit het geroemde EK Lab van de NOS kwam naar voren dat Huntelaar in de spits veel effectiever is dan Van Persie. De topscorer van de Bundesliga zou voor meer dreiging in de ‘16’ zorgen en daarnaast ook meer kansen voor andere creëren. Van Persie is op zijn beurt, hoe opvallend het ook is, weer gevaarlijker vanaf de flank. Daar kan de spits van Arsenal beter zijn acties maken waardoor hij ook veel meer gevaar sticht.

Of Van Marwijk zich iets van de mening van het volk zal aantrekken is nog maar de vraag. De bondscoach staat bekend om zijn halsstarrigheid en zal zich waarschijnlijk niet zomaar van de wijs laten brengen door een opiniepeiling. Toch zal er iets van een schok moeten komen als Nederland van Duitsland wil winnen; met dezelfde opstelling en tactiek tegen de Denen zal het niet werken.

Wie in ieder geval wel zijn opwachting mag maken voor de wedstrijd van woensdagavond is Joris Mathijsen. De verdediger, die het eerste duel vanwege een hamstringblessure aan zich voorbij moest laten gaan, traint al enkele dagen volledig mee en lijkt fit genoeg om te starten. Hij lost daarmee Ron Vlaar af in het centrum van de verdediging.

Waar ook enkele deskundigen voor pleiten is het afschaffen van twee verdedigende middenvelder. Hier zou  het gat tussen aanval en verdediging veel te groot worden waardoor geen enkele tegenstander onder druk kan worden gezet. Toch hoeft Van Marwijk hiervoor niet het hele systeem om te gooien, maar zou hij bijvoorbeeld Van Bommel kunnen wisselen voor Van der Vaart. Hierdoor krijg je al een stuk meer voetbal op het middenveld in plaats van risicoloze balletjes richting de verdediging. Echter wordt er voor gevreesd dat Van Marwijk zijn schoonzoon de hand boven het hoofd zal houden en dat de toekomstig middenvelder van PSV ook tegen Duitsland weer in de basis zal verschijnen.