Home EK Voetbal 2012 Nieuws

Hoeveel keepers heeft Oranje nodig op het EK 2012

Het Europees Kampioenschap in Polen en de Oekraïne komt steeds dichterbij. Bert van Marwijk heeft met Maarten Stekelenburg, Michel Vorm en Tim Krul drie prima keepers tot zijn beschikking. Toch is deze week naar buiten gekomen dat Van Marwijk drie keepers niet voldoende vindt en dus ook andere doelmannen in de gaten houdt om bij blessures in te kunnen zetten. Volgens de Telegraaf is ook Kenneth Vermeer in het vizier van de bondscoach van Oranje gekomen.

Het is toch wel algemeen bekend dat voor Van Marwijk en velen met hem, Stekelenburg de eerste keus is. Alleen gaat het in eerste seizoen van Stekelenburg bij AS Roma niet echt best: vervelende blessures, lastige communicatie en natuurlijk rode kaarten. Dat gaat toch in zijn zelfvertrouwen zitten wat tot moeilijke momenten heeft geleid maar hij lijkt de laatste tijd wel beter in vorm te komen. Stekelenburg heeft wel een schat aan ervaring en heeft al laten zien dat hij in grote wedstrijden goed kan presteren. Tegen de grote landen zou hij nog wel eens belangrijk kunnen zijn voor het Nederlands elftal.

Michel Vorm daarentegen hield zich in zijn eerste seizoen in de Engelse Premier League, dusdanig staande tegen internationale grootheden, dat je haast niet meer om hem heen kan, letterlijk en figuurlijk. Hij hield zelfs tegen Manchester United zijn doel vrij van doelpunten. Hij heeft een goede reputatie met wel wat Oranje-ervaring, is daarbij ook nog in vorm en daar zou Van Marwijk toch gebruik van moeten maken.

Vermoedelijk komt het EK komt te vroeg voor Tim Krul om als eerste keeper geselecteerd te worden. Krul laat wel dit seizoen zien dat hij toch over wereldtop potentie beschikt door de manier waarop hij het doel van Newcastle United verdedigt. Misschien wordt Krul tijdens dit EK niet de eerste doelverdediger maar Van Marwijk moet hem op zijn minst een oprechte kans geven om van Stekelenburg te gaan vervangen na dit EK.

Eigenlijk heeft Nederland een geweldig stel keepers waar vele landen jaloers op zijn, alleen Spanje heeft het misschien beter voor elkaar. Je zou toch zeggen dat er dan geen discussie kan ontstaan welke keepers er mee moeten naar het EK. Daarom was het bericht in de Telegraaf op zijn minst opmerkelijk. Het verschil tussen deze drie doelmannen en Vermeer is enorm. Enkele jaren geleden was Vermeer ook in het zicht toen hij reservekeeper was bij Ajax achter Maarten Stekelenburg.

Waarom wil Van Marwijk dan ook nog Kenneth Vermeer oproepen om zich te bewijzen EK waardig te zijn tijdens de trainingskampen? Zijn Stekelenburg, Vorm en Krul niet goed genoeg of weet Van Marwijk dingen die wij niet weten?