Home EK Voetbal 2012 Nieuws

Grenscontroles tijdens het EK 2012

Het werd al enige tijd gefluisterd, maar het is nu officieel bevestigd, Polen voert tijdens het Europese kampioenschap 2012 grenscontroles uit om ongewenste bezoekers buiten het land te houden. Naast het snelrecht in de stations, undercover agenten tussen de menigten en de parate anti terreur eenheden, heeft de Poolse minister van binnenlandse zaken ook deze maatregel bevestigd.

Polen is sinds 21 december 2007 lid van de EU en maakt deel uit van het Schengengebied. Bij aankomst op het grondgebied van Polen moeten Europeanen zich kunnen legitimeren met een identiteitskaart of geldig paspoort. Tussen 4 juni en 1 juli, worden door de Poolse grenswachten die de bevoegdheid hebben om reisdocumenten te checken, willekeurige controles uitgevoerd meldde minister Jacek Cichocki. Volgens de Poolse minister van binnenlandse zaken hoeven we geen ellenlange wachtrijen bij de grensovergangen te verwachten en beloofde dat het verkeer geen hinder ondervindt van de controles.

Door deze maatregel geeft de Poolse regering zich gereedschap in handen om potentiële herrieschoppers te weren. Alleen geeft het geen garantie dat de hard-core relschoppers ook daadwerkelijk thuis zullen blijven. De supporters die kost wat het kost een wedstrijd wil bijwonen, zullen altijd nieuwe wegen vinden om toch het land binnen te komen en grenscontroles te omzeilen. Zo kunnen mensen via Belarus naar de Oekraïne reizen. De grenscontrole daar schijnt helemaal niet zo streng te zijn en het is mogelijk om van daar naar Tsjechië te reizen om zo Polen binnen te komen. Polen probeert met de nieuwe maatregel dit soort sluipverkeer tegen te gaan.

Naast de creativiteit van hij die zoekt, zal vinden is het niet duidelijk naar wie er precies gezocht wordt, wie er geweerd gaat worden en hoe de toegang ontzegd gaat worden tijdens die controles aan de Poolse grenzen. De Poolse grenswachters zullen proberen potentiële relschoppers er uit te pikken want per slot van rekening heeft Polen al genoeg hooligans in eigen huis.

Het lijkt een aardige maatregel maar Polen werkt alleen niet met zwarte lijsten van supporters die bekend staan als hooligans. Terwijl in andere Europese landen al meer dan vijftien jaar met lijsten van supporters met een ban voor wedstrijden worden gewerkt. Polen heeft deze lijsten bij de verschillende regeringen van de omringende Europese lidstaten nog niet opgevraagd. Mochten de zwarte lijsten op tijd binnen komen, dan blijft het nog steeds een zwakke maatregel waar vermoedelijk de gewone supporter last van zal hebben omdat de die-hard hooligan er simpelweg voor zorgt vóór 4 juni aanwezig te zijn.