Home EK Voetbal 2012 interlands

Gokken op Duitsland – Portugal EK Voetbal 2012 Groep B

Op 9 juni 20.45 uur start Duitsland het EK 2012 met de wedstrijd Duitsland – Portugal. Voor de Duitsers zal deze wedstrijd het begin zijn van een hopelijk lang toernooi; voor de Portugezen is het daarentegen meteen alles of niets. Bij een verliespartij van een van beide ploegen is een kans op de kwartfinale meteen zo goed als verkeken. Natuurlijk heeft Duitsland de beste papieren voor dit treffen, maar Portugal is met name op toernooien een niet te onderschatten ploeg.

De laatste vijf keer dat Portugal deel nam aan een EK werd altijd de groepsfase overleefd. Het hoogtepunt van de Portugese EK-historie dateert dan ook uit 2004, toen in eigen land de finale werd gehaald. Echter werd er toen verrassend van Griekenland verloren waardoor het sterrenensemble onder leiding van Figo met lege handen stond.

Van die generatie is tegenwoordig nog maar weinig over. Waar Portugal destijds over minimaal vijftien topspelers kon beschikken, daar is dat nu nog maar een handvol. Mede daarom zal het succes van Portugal op het EK voor een groot deel afhankelijk zijn van spelers als Pepe, Cristiano Ronaldo en Nani. Dit bleek ook wel in de voorbereiding naar het komende EK.

Na een prima kwalificatiereeks mocht Portugal het in de oefencampagne op gaan nemen tegen laagvlieger Macedonië en subtopper Turkije. Verrassend genoeg wisten de Portugezen geen een van beide wedstrijd winnend af te sluiten. Tegen eerstgenoemde werd 0-0 gelijkgespeeld en vervolgens werd tijdens de uitzwaaiwedstrijd met 3-1 verloren van de Turken. De nationale pers wijdt deze verliespartijen vooral aan het collectieve falen van het team. De groep zou geen eenheid zijn, maar meer een podium waarin vooral spelers als Ronaldo en Pepe zich lieten gelden. De media in Portugal ziet het komende EK dan ook zonder vertrouwen tegemoet.

Op papier zou Duitsland dus in staat moeten zijn om Portugal te verslaan. De laatste keer dat de Duitsers dit deden is nog niet zo bijster lang geleden. In de kwartfinale van het EK 2008 verloor Portugal met 2-3 van Duitsland.