Home EK voetbal 2024

Euro 2024: datum loting EK kwalificatie en logo bekend

Het schiet al lekker op met Euro 2024, dat plaats zal vinden in Duitsland. Het logo is al gepubliceerd en er is een datum geprikt voor de kwalificatieloting. Ja ja, aftellen maar!

Ontwikkelingen EK voetbal 2024

Maar serieus, we beseffen dat het Europees kampioenschap voetbal 2024 nog niet echt bepaald voor de deur staan. We zitten pas een paar maandjes na het uitgestelde EK 2020, gewonnen door Italië, en moeten ons met Oranje nog zien te plaatsen voor het WK 2022 in Qatar.

Toch is het leuk de ontwikkelingen van het EK 2024 in de gaten te houden. Duitsland zal echt wel zorgen dat alles piekfijn in orde is met de infrastructuur, die trouwens grotendeels al present is, want het ontbreekt in het land van de Bundesliga niet aan EK-waardige stadions.

Duitsland organiseert EK

Het wordt na 1988 de tweede keer dat Duitsland het gastland is voor het EK. Destijds werd die Nationalmannschaft uitgeschakeld door Nederland. Er zijn 55 landen die gaan proberen zich te plaatsen voor het toernooi. Uiteindelijk blijven er 24 over, met natuurlijk sowieso Duitsland als deelnemer.

Logo EK voetbal 2024

Het logo verwerkt de kleuren van de vlaggen van die 55 UEFA-landen. Het is dus een nogal kleurrijk logo geworden, bovendien ook ovaalvormig, wat weer een verwijzing is naar het Olympiastadion in Berlijn. Daar wordt de EK finale gespeeld. Al die kleurstroken zijn gedrapeerd rondom de prijs: de Coupe Henri Delaunay.

Ook zit er natuurlijk een onvermijdelijke symbolische boodschap verwerkt in het ontwerp. “Duitsland streeft naar diversiteit, inclusiviteit en duurzaamheid. Op sociaal, economisch en milieugebied”, zegt Hélder Pombinho, creatief directeur van marketingbureau VMLY&R.

Loting EK kwalificaties

Duitsland hoeft zich dus niet te plaatsen, zodat er 54 landen resteren in de kwalificatiefase. Ze worden over 10 groepen verdeed. De loting is op 9 oktober 2022 en vindt plaats in de beurs Messe Frankfurt. De kwalifciatiewedstrijden zijn van maart tot en met november 2023.

De 37-jarige ex-verdediger Philipp Lahm is de toernooidirecteur. “De loting is de eerste stap in de voorbereidingen van de landen”, zegt hij. “We wensen iedereen een eerlijke en opwindende strijd, om uit te maken wie de beste is van Europa.”