Home EK voetbal 2020

Euro 2021: Is Frank de Boer de juiste man voor Oranje?

Het werd niet Louis van Gaal, het werden ook niet Henk ten Cate, Frank Rijkaard, Peter Bosz, Erik ten Hag, Giovanni van Bronckhorst, Dick Advocaat, Bert van Marwijk of buitenlanders als Pep Guardiola en Arsene Wenger. De voetbalbond KNVB komt in zijn zoektocht naar een nieuwe bondscoach voor Nederland uit op Frank de Boer. Maar waarom eigenlijk?

Droom-bondscoach onmogelijk

In diverse voetbaltalkshows werd er de afgelopen tijd op gewezen dat het voor een bond zo goed als onmogelijk is om de gedroomde bondscoach aan te stellen. Want als een trainer het op dit moment supergoed doet, dan is het onmogelijk om hem los te weken van zijn club. Stel dat trainer Pietje net met club X de Champions League heeft gewonnen, een beter contract heeft getekend en precies de nieuwe spelers heeft gekregen die hij wilde. Waarom zou Pietje dan in hemelsnaam die club de rug toekeren en (voor minder geld) Oranje gaan trainen?

De bond moet zich in zijn speurtocht dus beperken tot trainers voor wie het stapje naar het Nederlands elftal wel een enorme promotie is, maar dan zit je met het probleem dat die trainer zich nog onvoldoende heeft bewezen op het allerhoogste niveau. Of de KNVB moet zich wenden tot momenteel werkloze oefenmeesters…Maar ja, dat pleit dan weer niet zo voor die trainers, want die zijn ontslagen omdat ze niet naar behoren presteerden en functioneerden.

Frank de Boer als trainer

Kortom, er zal op het moment van aanstellen altijd een ‘smetje’ op de nieuwe bondscoach zitten. Het is simpelweg zijn taak om dat geleidelijk weg te poetsen. In het geval van Frank de Boer gaat het echter niet om maar een smetje. Hij heeft er drie: in 2016 werd hij bij Inter Milan al na veertien potjes weggestuurd, in 2017 mocht hij bij Crystal Palace al na vijf Premier League-duels zijn koffers pakken (een zege, vier nederlagen) en bij Atlanta United kwam hij tot het respectabelere aantal van 55 wedstrijden (gemiddeld 1,7 punt per duel).

Niet heel bijzonder

De trainersloopbaan van Frank de Boer leek, ondanks de tekenen van herstel die hij in de Verenigde Staten toonde, helemaal de verkeerde kant op te gaan. Dit is niet iemand die in de lift zat, niet iemand die de afgelopen jaren heel hoog in aanzien stond, sowieso ook niet een trainer die – ook niet in de jaren dat hij met Ajax vier landstitels pakte – verbaal heel erg weet te inspireren of die blijk heeft gegeven van unieke tactische inzichten. Sterker nog, in zijn jaren bij Ajax werden weinigen heel erg warm van de manier van spelen. Veel tikjes breed, balbezit om het balbezit, het soort voetbal waardoor Oranje zich niet plaatste voor het EK 2016 en WK 2018.

Kans Frank de Boer als bondscoach Nederlands elftal

We moeten dus maar hopen dat de nu vijftigjarige ex-verdediger iets heeft geleerd van zijn afgelopen 10 jaar als trainer. Van de spelers waarmee hij in 2016 bij Ajax werkte zijn er weinig over bij Oranje – Joel Veltman wellicht. Het geeft hem de kans voor wederom een nieuwe start, maar ditmaal kan de 112-voudig international er niet weer een potje van maken, dan is het echt gedaan met zijn geloofwaardigheid.