Home EK voetbal 2020

Euro 2020: Welke Oranjespelers halen volgende zomer?

Op 12 juni 2020 begint het Europees kampioenschap voetbal, oftewel Euro 2020. De halve finales en eindstrijd worden gespeeld in Engeland (Wembley), de andere duels worden uitgesmeerd over twaalf andere steden en stadions, waaronder de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Mocht Oranje zich plaatsen, welke huidige basisklanten van het Nederlands elftal maken dan een goede kans om op de eindronde aanwezig te zijn?

Oranje op EK voetbal geen zekerheid

Laten we eerst kort stipuleren dat het echt geen zekerheidje is dat Nederland van de partij is op het EK voetbal 2020. Diverse kenners wimpelden tijdens de opmerkelijke opmars in de Nations League de mogelijkheid weg dat het alweer zou mislukken, na Euro 2016 en het WK 2018, om een eindronde te missen. Maar laten we de feiten onder ogen zien: er is een foutloze inhaalreeks op Noord-Ierland nodig, elk puntverlies kan nu al fataal zijn. En de sluiproute die klaarligt voor de groepshoofden in de Nations League, die play-offs spelen, is ook echt niet zo eenvoudig.

Selectie Nederlands elftal

Voor het gemak nemen we aan dat Noord-Ierland ondanks het foutloze begin (twaalf punten uit vier matches) flink verzwakt en Oranje vrij moeiteloos in de top twee eindigt (maar wel achter Duitsland). Wie roept bondscoach Ronald Koeman dan op voor de definitieve selectie van 23 man?

Blind en Strootman zekerheidje

Laten we beginnen met het aanwijzen van wie qua leeftijd op de wip zit. Dat zijn er niet zoveel. Daley Blind is in de zomer van 2020 30 jaar, Kevin Strootman ook en Ryan Babel 33. De rest van de mannen die er bij waren in de Nations League-finale is onder de 30. Blind is een zekerheidje, bij Strootman kan je vraagtekens plaatsen en laten we hopen dat Koeman dit jaar nog een alternatief inzet voor Babel. Mooie loopbaan gehad, waardevol geweest voor Oranje, maar het is nu gewoon klaar.

Wie roept Ronald Koeman op?

Dan de categorie ‘wordt opgeroepen bij gebrek aan beter’. Aanvankelijk was het verleidelijk om Marten de Roon in die categorie te plaatsen, maar zijn club Atalanta plaatste zich toch maar mooi voor de Champions League, dus laten we het oordeel nog wat opschorten. Zijn clubgenoot Hans Hateboer was, en is, stukken minder zeker van speeltijd en selectie. Andere oranjeklanten die moeten vrezen dat Koeman hun plekje vergeeft zijn Patrick van Aanholt, Nathan Aké en, afhankelijk van hoe hij het bij Sevilla gaat doen, ook Luuk de Jong.

Blijven er dus 16 man over die zich momenteel weinig zorgen hoeven te maken. Welke nieuwe (of terugkerende) gezichten zouden weleens op kunnen duiken? We tippen Davy Klaassen, Wout Weghorst, Justin Kluivert, Sam Lammers en hopelijk Mohammed Ihattaren – hij kan ook nog kiezen voor Marokko.