Home EK voetbal 2020

Euro 2020: de verblijfplaatsen van de EK deelnemers

Tijdens een eindronde hebben de deelnemende landen een basiskamp. Als het even kan worden daar de spelers en staf ondergebracht in fraaie hotels, voltooien ze daar hun trainingen en besprekingen en worden daar interviewsessies gehouden. Inmiddels hebben alle 20 al bekende deelnemers (er zijn nog vier startbewijzen te verdelen via de play-offs) laten weten waar ze zullen verblijven.

Nederlands elftal tijdens EK Voetbal in Zeist

Nederland heeft een vertrouwd plekje geselecteerd: Zeist. Daar staat de campus van de voetbalbond KNVB. Oranje speelt al zijn drie groepsduels in de Amsterdamse Johan Cruijff Arena, dus dat is met een busreisje van onder de anderhalf uur prima te doen.

Rode Duivels in Tubeke

De Belgische Rode Duivels kiezen Tubeke, een klein plaatsje met 26.000 inwoners in Waals-Brabant. De reden is eigenlijk hetzelfde als de motivatie van Oranje: in Tubeke is het Belgian Football Centre gevestigd. Ook is er een viersterrenhotel gebouwd, het Martin’s Red.

Die Mannsschaft in Herzogenaurach

Ook de Duitsers trekken zich terug in een vlekje op de kaart: Herzogenaurach, met nog minder inwoners dan Tubeke. Maar die kleine gemeente herbergt twee kolossale bedrijven: Puma en Adidas. De Adidas Campus wordt het Duitse basiskamp. Het wordt, net als in Zeist het geval is, omringd door bossen.

Haantjes in Clairefontaine

En jawel, het kan nog kleiner! De Franse Haantjes komen tot rust in Clairefontaine-en-Yvelines, een negorij met nog geen duizend inwoners. Kenners van de voetbalstructuur in het land van de huidige wereldkampioen weten al waarom die plek wordt gekozen: daar zit het nationale voetbalinstituut en opleidingscentrum INF Clairefontaine.

Ook Engeland tijdens EK 2020 nabij voetbalinstituut

Begint er al een patroon herkenbaar te worden? Ook Engeland trekt zich terug in het nationale voetbalinstituut, namelijk St George’s Park National Football Centre in Burton upon Trent, Staffordshire. Het resort beschikt over een stadion met dak, spa-faciliteiten en een Hilton-hotel.

Italianen in Casa degli azzurri

Nu is het niet meer lastig om te raden wat het Centro Tecnico Federale di Coverciano is. Inderdaad: het Italiaanse voetbalhoofdkwartier. Daar in Coverciano, Florence vestigen de Italiaanse Azzurri zich. De bijnaam is dan ook ‘Casa degli azzurri’, huis van de azzuri (de hemelsblauwen).

Spanjaarden in Madrid

Spanje heeft een wel heel fraaie naam gegeven aan zijn centrale voetbalcomplex: La Ciudad del Fútbol, de stad van voetbal. Het zit in Las Rozas de Madrid in de autonome regio Madrid.

EK kampen in het buitenland

Maar er zijn ook landen met een kamp buiten de eigen landsgrenzen. Portugal kiest voor Boedapest in Hongarije, Zweden voor Ierland en Zwitserland voor Italië. Scheelt in de groepsfase een hoop op en neer reizen!