Home EK voetbal 2020

Euro 2020: UEFA bereidt zich voor op EK voetbal 2021 zonder publiek

In juni 2021 moet het Europees kampioenschap voetbal beginnen en voor de organiserende bond UEFA wordt het een race tegen de klok. Vooral het vraagstuk of wel of geen publiek toegelaten kan en mag worden zorgt voor veel hoofdbrekens.

EK Voetbal in juni 2021: hoe, wat en waar?

Grote vraag is tot wanneer de UEFA geduld heeft om een definitieve beslissing uit te stellen. De bond heeft allerlei scenario’s opgesteld – een beetje publiek, maximaal publiek, totaal geen publiek – maar moet ondertussen afwachten hoe het in Europa gaat met de corona-besmettingscijfers, de bezetting van ziekenhuizen, het overheidsbeleid en de resultaten van het vaccinatieprogramma.

Verder uitstel EURO 2020 geen optie

Diverse media melden dat de UEFA medio maart een beslissing neemt. Het EK voetbal definitief uitstellen is geen optie, want de bond en de nationale lidbonden kunnen het zich niet veroorloven om de bijbehorende omzet te missen. Zeker niet, nu door de verplaatsing van 2020 naar 2021 er extra kosten zijn gemaakt. Uitstel naar 2022 lijkt ook onmogelijk, de kalender zit al propvol en bovendien wordt eind volgend jaar het WK gehouden.

EK voetbal in Londen onwaarschijnlijk

Een van de scenario’s is dat het oorspronkelijke plan, met twaalf Europese steden als gastheer (zie speelschema EK voetbal voor meer), wordt verlaten en ingeruild voor een enkele gastheer. Londen lijkt voor de hand te liggen, want daar zijn de halve finale en eindstrijd gepland. Maar de coronasituatie in Engeland is er nu niet naar om vrolijk de organisatie naar zich toe te trekken. Integendeel zelfs.

In Rusland of Duitsland zonder fans

Dominique Blanc, baas van de Zwitserse voetbalbond, noemt het onwaarschijnlijk dat het voetbalcircus deze zomer door Europa gaat reizen. Hij noemt Rusland en Duitsland als mogelijke organisatoren van een EK op één locatie. En hij heeft er geen twijfel over hoe de stadions er uit gaan zien: “no fans”.

Oranje captain Virgil van Dijk werkt aan herstel

Wat Oranje betreft hangen de sportieve kansen voor een aanzienlijk deel samen met het herstel van captain Virgil van Dijk. De verdediger van Liverpool, de Engelse landskampioen, heeft een zware knieblessure en keerde vorige week terug op het trainingsveld voor enkele lichte oefeningen. Zijn vizier is gericht op het EK voetbal. In Dubai werkt hij aan zijn comeback en volgens teamgenoot Dejan Lovren ziet Big Virg er ‘sterker dan ooit’ uit.