Home EK voetbal 2020

Euro 2020: Oranje staat er in de EK kwalificatiegroep niet zo lekker voor

Het Europees kampioenschap 2020 halen, dat wordt toch een makkie? Dat was bij velen de gedachte nadat de loting voor de kwalificatiefase was verricht. Nederland werd ingedeeld bij Duitsland, Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland. Een plek bij de bovenste twee is afdoende. En dan is er nog een eventuele vluchtroute via dat andere toernooi, de Nations League. Moet toch lukken?

Nederland 3e in EK kwalificatiegroep

De start was voortvarend. De Wit-Russen kregen met 4-0 op de broek. Maar daarna speelde Nederland een zeer zwakke eerste helft tegen Duitsland, ging het met 0-2 de kleedkamers in, kwam het daarna nog terug tot 2-2, maar gingen de Duitsers in de slotfase alsnog moet 2-3 naar huis. Daardoor staat Nederland momenteel derde in de groep.

Volgende wedstrijd Oranje pas in september

De schade lijkt te overzien: er komen immers nog vijf duels tegen internationale dreumesen plus een kans op revanche uit tegen Duitsland. Maar wie de stand en speelkalender bestudeert ziet toch wat problemen opdoemen. Ten eerste dat de eerstvolgende wedstrijd pas op 6 september 2019 is, uit tegen de Duitsers. Ten tweede dat Noord-Ierland in de tussentijd twee duels afwerkt, terwijl dat land momenteel al zes punten heeft. Wel zijn dat twee uitwedstrijden, tegen Estland op 8 juni en tegen Wit-Rusland op 11 juni.

Draait Duitsland Oranje een loer?

Maar toch is het niet heel onrealistisch dat Nederland op vrijdagavond 6 september verliest van Duitsland en dan dus na drie speelronden slechts drie punten heeft. En dat Noord-Ierland op dat moment na vier speelronden al twaalf punten heeft. Een enorm gat. Op maandag 9 september zouden de Noord-Ieren dan met de borst vooruit thuis tegen Duitsland aantreden, beseffend dat elk puntje hun kans op kwalificatie voor het EK voetbal 2020 enorm zou vergroten. (En voor de complotdenkers: zullen de Duitsers wel voluit gaan als ze hun westerburen een loer kunnen draaien?)

Noord-Ierland moet punten laten liggen

Het zou dus al met al het beste voor de Nederlandse kansen zijn als Noord-Ierland, dat tijdens het vorig EK voetbal de groepsfase overleefde, in zijn komende twee interlands flink wat punten laat liggen. Anders komt er wel heel veel druk te liggen op de eerste onderlinge confrontatie, op donderdag 10 oktober (thuis) en vooral ook op de return op zaterdag 16 november. Mocht dit allemaal misgaan, dan is er een sluiproute. De beste landen uit de Nations League die het EK voetbal niet halen doen in maart 2020 mee aan de play-offs.

EK voorspelling doen

Wedden op EK voetbal? Frankrijk is momenteel de favoriet voor Euro 2020. De wereldkampioen noteert 4.50, Engeland 6.50, België 8.00 en ook Duitsland en Spanje zijn in de ogen van de EK bookmakers sterker. De quotering voor Nederland 13.00.