Home EK voetbal 2020

Euro 2020 nieuws: Ronald Koeman heeft hartproblemen

Normaliter zouden we zo begin mei 2020 aftellen richting Euro 2020, dat gepland was voor 12 juni tot 12 juli. Maar het Europees kampioenschap voetbal 2020 is vanwege het coronavirus verplaatst naar de zomer van 2021. En ook was er zondag 3 mei plots ander vervelend nieuws: bondscoach Ronald Koeman was vanwege hartproblemen opgenomen in het ziekenhuis.

Hartproblemen Ronald Koeman

Een operatie bleek noodzakelijk nadat Koeman zich tijdens een fietstochtje door zijn woonplaats niet zo goed voelde. In het AMC-ziekenhuis zijn twee stents in zijn kransslagader geplaatst. De veertjes zetten de verstopte aderen van de 57-jarige Zaandammer weer open om een hartinfarct te voorkomen.

Koeman mag naar verluidt maandag weer naar huis. Daarna zal hij rust moeten houden, wat gezien de totaal lege voetbalagenda op zowel nationaal als internationaal niveau een stukje makkelijker is geworden. Kranten als De Telegraaf schrijven dat Koeman zich nooit eerder bewust is geworden van hartproblemen, dat hij zich topfit voelde en meestal prima kon omgaan met stress. Vader Martin Koeman overleed in 2003 aan een hartaanval.

Inmiddels hebben diverse clubs en spelers Koeman via social media beterschap gewenst. Natuurlijk gasten die in Oranje spelen, zoals Gini Wijnaldum, alsook clubs waar hij voor speelde, zoals FC Barcelona en FC Groningen.

EK voetbal blijft EURO 2020 heten

Euro 2020 zal trouwens ook Euro 2020 blijven heten. Inmiddels zijn er al te veel producten vervaardigd, die in pakhuizen liggen te wachten om in de winkelschappen te worden gelegd, met daarop het logo van 2020, om de naam nog te veranderen naar Euro 2021. Het is de bedoeling dat de twaalf steden die zich hadden opgeworpen als host voor de zomer van 2020, dat ook gaan doen in 2021.

Johan Cruijff Arena blijft speellocatie

Toch is dat nog niet helemaal in kannen en kruiken. De Johan Cruijff Arena te Amsterdam heeft aangegeven weer bereid te zijn om als host te dienen. De UEFA gaat nog inventariseren of dat voor alle twaalf stadions en steden geldt en komt later met een verklaring of de originele plannen in 2021 uitgevoerd kunnen worden.

Of toch EK 2021 in 1 land?

De UEFA zal ook een noodscenario moeten bedenken voor het geval het coronavirus ook in 2021 de boel in de war schopt. Wat als bijvoorbeeld het vliegverkeer tegen die tijd nog niet is vrijgegeven? Hier en daar verschijnen artikelen waarin wordt gebrainstormd over het afwerken van Euro 2020 in één land, zoals vroeger. Frankrijk heeft vanwege het EK 2016 een prima infrastructuur, Rusland is ook een optie gezien het recente WK 2018.