Op 12 juni 2020 kunnen we weer genieten van een grote eindronde, want dan begint het Europees Kampioenschap voetbal, verspreid over het hele continent. Ook in Nederland worden (vier) wedstrijden gespeeld, inclusief een achtste finale, ongeacht of Oranje zich voor het EK kwalificeert.

Frankrijk favoriet EK voetbal 2020

Het WK is net achter de rug en dat geeft ons nieuwe inzichten richting Euro 2020. Zo ontkomt de kersverse wereldkampioen Frankrijk niet aan de rol als titelfavoriet, al zou het dat ook met een iets mindere vertoning in Rusland zijn geweest. De selectie van Les Blues is simpelweg te getalenteerd en inmiddels ook gelouterd om over het hoofd te kunnen zien als hedendaagse grootmacht.

Kylian Mbappé piepjong

Echt veel hoeft er op het eerste gezicht ook niet te gaan veranderen bij Frankrijk. Alle sterkhouders van de mannen die in de finale aantraden kunnen met gemak nog twee jaar mee, met als enige uitzondering Blaise Matuidi, die nu 31 jaar is. En spits Olivier Giroud is ondanks al zijn ijver en teamgeest vermoedelijk ook aan internationaal pensioen toe. Daar staat tegenover dat de beste jonge speler van het WK, Kylian Mbappé, in 2020 nog maar 21 jaar is.

Rek in voetbalelftal Duitsland

Het klinkt misschien gek, maar ook Duitsland hoeft echt geen revolutie te ontketenen, ondanks de uitschakeling in de groepsfase. Ook in deze groep zit nog twee jaar rek, plus Mario Gotze en Leroy Sané waren er niet bij op het WK en geven de Mannschaft met hun terugkeer een impuls.
Er waren twee problemen in Rusland, namelijk te veel mannen in een matige vorm en, daaraan gekoppeld, een te riskante formatie waarbij de verdedigers te veel ruimte achterin open lieten. In topvorm kunnen ze dat risico dragen, nu ging het zelfs tegen het counterende Zuid-Korea mis.

België moet het op Euro 2020 doen

In Belgische media zijn inmiddels de nodige artikelen geschreven over de leeftijd van de belangrijkste spelers in 2020. De algemene teneur: de Rode Duivels beschikken ook dan nog over hun gouden generatie. Het WK 2022 zou wel eens net te laat kunnen komen, dus om dat woordje ‘gouden’ waar te maken zal het op het EK voetbal van 2020 moeten gebeuren.

Speelwijze Spanje

Bij Spanje is er echt niets mis met het spelersmateriaal, wel met de speelwijze. Ondanks de presentie van Diego Costa in de punt van de aanval zit het er teveel bij La Furia Roja ingeslepen om de bal eindeloos te blijven passen, in plaats van eens een zwiepende hoge bal te geven of van afstand te knallen. Het verrassingselement ontbreekt, waardoor (zelfs) Rusland zich er twee uur lang tegen kon verweren.

En dan is er nog Engeland, een beetje raadselachtig team dat niet bulkt van het toptalent (op Harry Kane en Raheem Sterling na) maar via spelhervattingen en penalty’s toch vierde werd. Nog twee seizoenen trainen onder Guardiola, Klopp en Pochettino in de Premier League zal de jonge selectie goed doen.

Wedden op Euro 2020

Over Oranje hebben we het op deze plek ongetwijfeld nog vele andere keren. Van de Europese toppers die aan het WK deelnamen staat Frankrijk er natuurlijk het beste voor. Wil je nu al wedden op het EK voetbal, pak dan je kans met deze odds. Frankrijk is favoriet voor Euro 2020 en noteert 6.00 bij de bookmakers. Ook gokken op een titel voor Duitsland levert je 6.00 x je inleg op bij een goede voorspelling en Spanje noteert 6.25. België lijkt een mooie prijs te bieden met 8.50.