Home EK voetbal 2020

Euro 2020: KNVB mikt op publiek in de Arena tijdens EK 2021

Het Europees Kampioenschap voetbal 2020 zonder publiek in de stadions: dat is het uiterste middel om het voetbalfestijn in de zomer van 2021 toch door te laten gaan. Maar het is natuurlijk niet het gewenste scenario. Daarom werkt de Nederlandse voetbalbond KNVB aan manieren om toch fans naar binnen te laten stromen.

EK voetbal in Amsterdam gaat door

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, was ook ten ore gekomen, dat de UEFA ook nadacht over het organiseren van het EK 2021 in één land of stad, in plaats van het EK voetbal uit te smeren over twaalf Europese steden. Maar daar verzet De Jong zich tegen: “Schrijf maar op: we gaan spelen in Amsterdam, Euro 2020 gaat door”, zegt hij tegen Voetbal International.

KNVB heeft drie scenario’s

Hij verwacht dat het echt niet nodig is om de deuren van het Amsterdamse stadion hermetisch gesloten te houden. Immers, zelfs als de coronapandemie in juni en juli 2021 nog lang niet is ingedamd, dan kunnen toeschouwers toch op 1,5 meter afstand, en met mondkapje om, van elkaar zitten? De KNVB werkt daarom met drie scenario’s: een bezettingsgraad van 25, 50 of misschien wel 75 procent – maar niet 0 procent.

Bemoedigende fieldlab-experimenten

In september 2020 werd in de Eredivisie gevoetbald met publiek in de stadions. Dat heeft, zover onderzoek uitwijst, niet tot zogeheten superspread events geleid. En de recente fieldlab-experimenten, bij NEC tegen De Graafschap en Almere City tegen SC Cambuur, waren ook bemoedigend. Na laatstgenoemde wedstrijd zijn er onder de toeschouwers geen nieuwe besmettingen geconstateerd, althans geen besmettingen die tijdens de wedstrijddag zijn ontstaan.

Vier EK wedstrijden op het programma in Amsterdam

Op het speelschema EK voetbal zijn vier wedstrijden gepland in Amsterdam. Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië komen in de groepsfase op bezoek en er wordt ook een wedstrijd in de achtste finale afgewerkt. Maar Amsterdam speelt ook een belangrijke rol op technisch vlak. In het Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen wordt het international broadcast centre gevestigd.

Het IBC is het zenuwcentrum van de audiovisuele signalen. De beelden, en geluiden, van de 12 deelnemende steden worden eerst naar het IBC gestuurd. De partijen die de uitzendrechten hebben gekocht zullen aldaar het materiaal bewerken en weer doorsturen naar het land waarin het zal worden uitgezonden.