Home EK voetbal 2020

Euro 2020: Frank de Boer loslippig over selectie Oranje

Frank de Boer moet later deze maand zijn selectie voor het Europees kampioenschap voetbal bekend maken. Een meevallertje is dat vanwege de pandemie deelnemers niet de gebruikelijke 23, maar 26 man mee mogen nemen. Alhoewel, dat is natuurlijk vooral voor de toplanden met een brede top een voordeel, want een land als pakweg Finland moet voor die extra drie spelers wel heel diep afdalen in het reservoir.

Zorgen bij Frank de Boer om Blind en Van Dijk

Een grote zorg voor De Boer, en voor iedereen die wil dat Oranje het goed doet op het uitgestelde EK voetbal, is de blessure bij twee zeer belangrijke verdedigers: Daley Blind en Virgil van Dijk. Eerstgenoemde heeft, net als bij Ajax, in wedstrijden van het Nederlands Elftal vaak de meeste balcontacten en is dus de architect van menige aanval. Van Dijk is alleen al qua reputatie, figuur en kopkracht een vreeswekkende centrale verdediger. Zonder die twee is te fragiel bij Oranje.

Inzet Virgil van Dijk wellicht onverantwoord

Blind kan, zo zegt De Boer, op 28 mei aansluiten bij het trainingskamp, dat op 24 mei begint. Maar Van Dijks situatie is minder rooskleurig. Sowieso komt VVD dit seizoen niet meer in actie voor Liverpool, dus ook als hij wel Euro 2020 redt, dan heeft hij al dik een half jaar geen minuut speeltijd gehad. Dan is het de vraag of zijn eventuele inzet verantwoord is en of hij wel de betrouwbaarheid kan bieden die we van hem verlangen.

Wout Weghorst in Oranje op EK 2021

De roep om het toevoegen van Wout Weghorst was rondom de vorige interlandperiode groot. Hij scoort er op los namens Wolfsburg in de Duitse Bundesliga en Nederland zit in de voorhoede om vuurkracht verlegen. Voor hem heeft de bondscoach goed nieuws, want hij acht de kans groot dat Weghorst wordt opgenomen in het keurkorps.

Voorlopige selectie Nederlands elftal

Komende vrijdag komt De Boer met de voorlopige selectie. Arjen Robben liet dit weekend, na zijn sterke optreden voor FC Groningen, weten dat hij beschikbaar is voor EURO 2020, zoals het EK voetbal in 2021 nog steeds officieel heet. Maar ook met een selectie van 26 man lijkt dat toch niet realistisch. Robben stond tegen Emmen (4-0 zege) in de basis, maar dat was voor het eerst in zeven maanden. Hij heeft 96 interlands voor Nederland gespeeld en scoorde daarin 37 keer.

Op 2 juni oefent Nederland in Portugal tegen Schotland en op 6 juni in Enschede tegen Georgië. Vrijdag 14 juni treft Nederland op het EK Oekraïne in Amsterdam.