Home EK voetbal 2020

Euro 2020: EK kwalificatie Nederland geen eitje meer

De Nations League heeft het Nederlands Elftal misschien goodwill, zelfvertrouwen en een paar zakken geld opgeleverd maar tegelijk heeft het Oranje wat betreft de kwalificatie voor Euro 2020 in de problemen gebracht. Want Noord-Ierland en Duitsland hebben in groep C inmiddels een zorgwekkende voorsprong genomen.

Oranje 3 punten uit 2 kwalificaties

Terwijl Nederland in Portugal bivakkeerde en daar uiteindelijk tweede werd in de play-offs van de Nations League, raapten de Noord-Ierse en Duitse concurrenten in de kwalificatiegroep de punten op. Noord-Ierland heeft nu na vier speelronden de maximale twaalf punten, Duitsland dropte ook nog geen punten en staat op negen uit drie. Nederland heeft uit twee duels drie punten behaald.

Oranje moet nog 6 wedstrijden

Niks aan de hand, zo zou je kunnen denken: Oranje heeft nog zes duels voor de boeg en kan dus in theorie nog achttien punten ophalen. Maar het werkt echt niet in het voordeel om nu al zes punten minder te hebben dan Duitsland en zelfs negen minder dan Noord-Ierland.

Duitsland en Noord-Ierland beslissend

Te meer de eerstvolgende match uit tegen Duitsland is, zodat het heel goed mogelijk is, dat na drie speelronden de teller op drie punten blijft steken. En de Duitsers zijn dan zo goed als geplaatst voor Euro 2020, zodat zij in hun twee duels tegen Noord-Ierland niet voluit hoeven te gaan. Als de Noord-Ieren daar resultaten boeken kan het doek voor Nederland vallen.

Nederlands elftal onder Ronald Koeman

Het is ook tijd om iets kritischer naar de resultaten van Oranje te kijken. Ja, er waren in de regeerperiode van Ronald Koeman overwinningen op Portugal, Frankrijk en Duitsland en na verlenging ook op Engeland. Maar die hoge pieken qua resultaat onttrekken aan het oog dat Oranje eigenlijk helemaal niet zoveel wedstrijden wint.

Middelmatige prestaties

Veertien duels waren er inmiddels sinds Koeman aantrad. Vijf werden er gewonnen (de 3-1 tegen Engeland telt mee als gelijkspel, want na 90 minuten was het 1-1), vijf eindigden gelijk en viermaal was er een nederlaag. Dat komt neer uit negentien punten uit 14 wedstrijden, oftewel 1,43 punt per match. Oordeel: dat is middelmatig (Heracles werd met dat puntengemiddelde in de afgelopen Eredivisie zevende).

EK voetbal 2020 halen geen makkie

Nederland is echt niet ineens een winstmachine geworden en profiteerde, laten we eerlijk zijn, van ogenschijnlijke desinteresse in die roemruchte match tegen Frankrijk. En in al die wedstrijden tegen Duitsland waren er lange perioden waarin Oranje van de sokken werd geblazen, terwijl tegen Portugal geen enkele fatsoenlijke aanval werd opgezet. Het EK 2020 halen wordt een makkie? De hierboven geschetste tekenen wijzen daar echt niet op.

Euro 2020 kwalificatie voorspelling

Wedden op EK voetbal? Nederland is nog steeds bij de EK bookmakers favoriet om tweede in groep C te worden. De quotering voor Nederland is 4.00, Noord Ierland noteert 17.00.