Home EK voetbal 2020

Euro 2020 door corona uitgesteld: UEFA moet alles opnieuw organiseren

Euro 2020 gaat dus niet door en het Europees kampioenschap voetbal is verplaatst naar 11 juni en 11 juli 2021. Amsterdam zal weer een van de twaalf speelsteden zijn, zo is de bedoeling. Het wordt voor de UEFA wel een monsterklus om de originele plannen volgend jaar uit te voeren.

Amsterdam moet jaar wachten op EK Voetbal

De Johan Cruijff Arena zou deze zomer de locatie worden voor drie groepsduels van Oranje en een match in de achtste finale. De organisatie van die duels is in handen van de KNVB, de gemeente Amsterdam en luchthaven Schiphol. Dit Nederlandse drietal zal met de UEFA tot een nieuwe overeenkomst moeten komen.

Johan Cruijff Arena 25 jaar in 2021

Stadiondirecteur Henk Markerink ziet ook wel wat positiefs aan de nieuwe speeldata. “2021 is het jaar dat we als ArenA onze 25ste verjaardag vieren. Op 14 augustus 1996 was de officiële opening. We willen van 2021 sowieso een prachtig jaar maken om dat te vieren”, aldus Markerink.

Meer regelen dan alleen stadions

Voor zo’n kolossaal evenement zijn er niet alleen stadions nodig. De hotels voor spelers, staf en media zijn afgezegd en moeten voor juni en juli 2020 opnieuw worden geboekt. Ook moet de Expo Haarlemmermeer wederom worden gestrikt. Dat is de plek waar alle tv-signalen uit de stadions samenkomen en worden doorgestuurd naar de tv-zenders die Euro 2021 gaan uitzenden (als het Euro 2021 gaat heten in plaats van Euro 2020, dat moet nog worden besloten).

Deelnemers EK voetbal

Ook zijn nog niet alle deelnemers van het EK voetbal bekend. Via de play-offs moeten nog vier landen een ticket grijpen. Aanvankelijk stonden de play-offs gepland in maart, maar dat kon natuurlijk vanwege het coronavirus niet doorgaan. Vervolgens wees de UEFA juni aan als nieuw moment. Uit voorzorg is dat plan ook alweer in de vuilnisbak gegooid, want de kans is wel erg groot dat het ook in die maand onmogelijk is om te reizen en voetballen. Er doen 16 landen mee aan die play-offs, dus het is een hele operatie.

Nederlands elftal in 2021

Tot slot, na de bekendmaking van het uitstel stegen er geluiden op dat het ‘goed is voor Oranje’ dat het EK voetbal niet in de zomer van 2020 plaatsvindt. Want er zijn momenteel veel blessuregevallen: Memphis, Steven Bergwijn, Donyell Malen. Maar die situatie valt toch niet te vergelijken met de situatie in juni 2021? Misschien zijn er dan nog veel meer sleutelspelers absent, of totaal uit vorm, of zijn er weer allerlei ruzies ontstaan, wat tenslotte ook wel een beetje een Oranje-traditie is. Dus laten we eerst maar 12 maandjes afwachten voordat we kunnen gaan beoordelen hoe het uitstel uitpakt.