Home EK voetbal 2020

Euro 2020: Deze landen staan op de drempel van het EK

Over negen maanden zitten we middenin het Europees kampioenschap voetbal 2020. Tot nu toe is nog geen enkel land zeker van deelname, ook niet de organisator, want Euro 2020 vindt plaats in liefst twaalf steden in twaalf verschillende landen. Ook al die landen moeten de reguliere kwalificatieroute doorlopen.

Aantal EK tickets al bijna definitief

Maar wel zijn er enkele landen stevig op weg om het startbewijs binnen te slepen. Er zijn tien kwalificatiegroepen en per groep gaan de nummers een en twee naar het EK. De vier andere startbewijzen worden via play-offs toegekend. De deelnemers aan die play-offs worden bepaald op basis van hun prestaties in de Nations League.

Engeland en Portugal

Engeland is nog slechts een wedstrijd verwijderd van definitieve plaatsing. Winnen de Three Lions in oktober uit van Tsjechië, dan kunnen de spelers van Engeland de koffers pakken. Voor titelhouder Portugal ziet het er na twee zeges op rij ook zonnig uit. Ronaldo en co spelen in de volgende interlandperiode uit tegen Luxemburg en thuis tegen Litouwen. Weer 6 punten en het ticket is binnen.

Nederland op weg naar EK voetbal 2020

Voor Oranje is de snelste weg richting het EK voetbal weer in zicht gekomen na de uitzeges op Duitsland en Estland. De komende match thuis tegen Noord-Ierland kan de genadeklap zijn om dat land op een zijspoor te zetten in groep C. Ook voor Duitsland is er weinig aan de hand.

Kansen voor Frankrijk en België

In groep F heeft Spanje zijn opponenten met zes zeges op rij afgeschud. De winnaar van 2008 en 2012 zal ook in 2020 weer van start gaan als een van de topkandidaten. In groep H heeft Frankrijk een geriefelijke afstand genomen op nummer drie IJsland, dus de kans dat de wereldkampioen voetbal de kans krijgt om er een Europese titel achter te plakken (zoals in 1998 en 2000) is levensgroot. België heeft in groep I alleen nog de drie punten in de komende match tegen San Marino nodig om met zijn gouden generatie weer te proberen ook echt goud te pakken.

Het gaat gesmeerd met Italië

Italië, verliezend finalist in 2012, wil het zichzelf in de EK kwalificatie nog weleens moeilijk maken. Ditmaal gaat het gesmeerd: achttien punten uit 6 speelronden. Winnen van Griekenland op 12 oktober is voldoende om de klus te klaren.

Spannende play-offs in vooruitzicht

Conclusie: alle gerespecteerde voetballanden liggen uitstekend op koers om het EK te halen. Dat is natuurlijk ook precies wat de UEFA beoogde door het aantal deelnemers op te rekken van 16 naar 24 (momenteel telt de UEFA 55 lidstaten). De play-offs gaan zo bekeken spannender worden dan de reguliere fase. Zeker als je graag wil dat een land als Moldavië of Cyprus ook eens een keer een eindronde spelen.


Wedden op EK voetbal? Frankrijk is favoriet voor Euro 2020. De quotering voor Nederland is inmiddels 9.00. Oranje is ten opzichte van vorige maand bij de bookmakers in aanzien gestegen.