Home EK vrouwenvoetbal

EK Vrouwenvoetbal 2022: titelverdediger Nederland geen favoriet

De Nederlandse vrouwen veroverden in 2017 de Europese titel. Dat EK vrouwenvoetbal werd in eigen land gehouden. Van 6 tot en met 31 juli is er, met een jaartje uitstel vanwege de pandemie, een nieuwe Europese eindronde, ditmaal in Engeland.

Nederland geen favoriet EK Vrouwenvoetbal

Om maar gelijk de continentale stand van zaken te schetsen: Oranje is de op drie na grootste favoriet op het EK Vrouwen, volgens de bookmakers. Ondanks dat Nederland de titelhouder is en ook op het daaropvolgende WK de beste Europese ploeg was (want in de finale werd verloren van de Amerikaanse dames). Maar op de Olympische Spelen van 2021 was de kwartfinale al het eindstation. Weer stond VS in de weg, die keer na verlenging en strafschoppen.

Amerikaanse vrouwen zijn te pakken

De Amerikaanse vrouwen bleken wel degelijk te pakken, zo toonden de Oranje Leeuwinnen al aan door zo dichtbij te komen. En in de halve finale ging het ook echt mis voor de machthebbers. Canada won met 1-0 en dat land werd uiteindelijk ook Olympisch kampioen. Zweden werd tweede.

Kwalificaties EK Vrouwen verliepen prima

De kwalificaties voor het EK Vrouwenvoetbal verliepen uitstekend bij Nederland. Tien duels gespeeld, tien keer gewonnen, doelsaldo 48-3. De enige tegenstander die in de buurt kwam van een resultaat is Rusland, dat thuis verloor met 0-1. De Russische vrouwen plaatsten zich als nummer twee voor de play-offs en wonnen daarin van Portugal. Inmiddels is het land echter door de oorlog in Oekraine verbannen van het toernooi (Portugal mag alsnog meedoen).

Denemarken en Duitsland

Denemarken bleef ook ongeslagen in de kwalificatiefase (28 punten, doelsaldo 48-1), Noorwegen won alle duels (18 punten, 34-1), Spanje was bijna vlekkeloos (22 punten uit 8 duels, 48-1), Finland ook (22 punten uit 8 duels, 24-2) evenals Zweden (22 uit 8, 40-2). Frankrijk kreeg geen enkele tegengoal, maar liet wel 2 puntjes liggen (22 uit 8, 44-0). En Duitsland won alles: 24 uit 8 (46-1).

Kortom, er zijn nog heel veel dreumesen in vrouwenvoetballand, die keer op keer met enorme cijfers onder de voet worden gelopen. Nederland zit op het EK Vrouwen in een best zware groep met ook Zweden, Zwitserland en Portugal.

Favorieten EK vrouwenvoetbal 2022

Kijken we naar de odds voor het wedden op EK voetbal dan is Spanje de topfavoriet @4.70. Het door Sarina Wiegers geleide thuisland Engeland noteert 5.05, Frankrijk 5.85, Nederland 5.95, Duitsland 7.15 en Zweden 7.85.