Home EK voetbal 2020

EK Voetbal: Welke bondscoaches zien we op Euro 2020?

Het vizier wat betreft interlandvoetbal wordt vanaf 15 juli 2018 gericht op het EK Voetbal 2020. Zodra het WK 2018 is afgerond snakken de fans naar een nieuwe eindronde en die staat twee jaar later voor de deur. Beter gezegd: voor diverse deuren, want de bond UEFA heeft diverse Europese speelsteden aangewezen.

Speelsteden EK voetbal 2020

Op 24 mei heeft UEFA de definitieve versie van het speelschema gepubliceerd. Daarmee werd bevestigd dat Euro 2020 weliswaar vele plekken in Europa aan zal doen, maar dat het aan het einde toch vooral een Engels feestje wordt. De halve finales en eindstrijd vinden namelijk allemaal plaats in Londen. De vier kwartinales zijn in Munchen en Rome, prima plekken met veel voetbalhistorie, maar de keus voor Sint-Petersburg en Bakoe is toch vooral ingegeven door financiële motieven. Voor Nederland (Amsterdam) is het qua gastvrijheid alweer afgelopen na een van de acht duels in de tweede ronde.

Inmiddels hebben enkele bondscoaches bij hun nationale bond bijgetekend, zodat het contract pas na Euro 2020 afloopt. Dat is tamelijk zinloos. Zo heeft de Belgische bond bijvoorbeeld op 18 mei, dus vier weken voor het WK 2018 begint, de overeenkomst met Roberto Martínez verlengd. Waarom in hemelsnaam? Waarom niet wachten tot na het WK? Als de Rode Duivels driemaal op hun broek krijgen en met nul punten afdruipen, reken er dan maar op dat het contract in de papierversnipperaar gaat. En als de Belgen het toernooi winnen, wat heeft Martinez dan nog voor doel? Topclubs gaan aan hem trekken en de verleiding is al snel te groot.

Contracten bondscoaches

Joachim Löw heeft bij Duitsland verlengd tot 2022, Julen Lopetegui heeft bij Spanje verlengd tot medio 2020 (na het EK). Het zal allemaal wel. Dit zijn landen die geen toernooiflop accepteren. Voor een land als pakweg Zuid-Korea is het zinvol om iemand lang vast te leggen, want een potje winnen of de groepsfase overleven is al een succes en vormt een basis om op verder te bouwen. Maar voor België, Duitsland en Spanje is dat niet genoeg en wordt een bondscoach na een mager resultaat onhoudbaar.

Al die verlengingen hebben dus geen sportieve reden maar draaien zoals zo vaak vooral om geld. De manager van de coach zit te pushen, dreigen en dreinen en zo kort voordat het WK begint zit de bond niet te wachten op een breed in de media uitgemeten rel. Dus binden ze maar in en tekenen ze bij, waardoor de coach bij eventueel ontslag meer geld uit de kas kan graaien.

Vast een EK voorspelling doen? Er zijn al diverse inzetmogelijkheden bij de bookmakers beschikbaar.