Home EK voetbal 2024

EK voetbal staat onder druk door plannen Fifa

De FIFA, zo weet elke voetbalvolger inmiddels wel, zou het liefst zien dat er elke dag 10 toppers op de agenda staan en we elk jaar zowel een WK, EK als Olympisch toernooi afwerken. Schijnbaar is bij de wereldvoetbalbond nog niet het economische besef doorgedrongen, dat het vaak juist slim is om een product schaars te maken, in plaats van overvloedig verkrijgbaar.

Komt er ook een EK voetbal om de twee jaar?

Ga maar na: als vanavond Ajax tegen Real Madrid speelt, en morgen Barcelona tegen Juventus, en overmorgen Brazilië tegen Spanje, en de dag daarna Italië tegen België, gevolgd door de Klassieker en dan weer Manchester City tegen Chelsea… Het wordt een beetje te veel toch? Het bijzondere gaat dan van deze topaffiches af, en ook heb je op zich wel iets beters te doen dan elke dag urenlang voetbal kijken.

CAF steunt het plan van de Fifa

Toch zet de FIFA door met z’n plan om het WK niet om de vier jaar, maar om de twee jaar te houden. Alsof er niet net een Nations League is geïntroduceerd, dat in feite al het gat tussen de tweejaarlijkse continentale eindrondes en het WK opvult. FIFA voelt zich daarbij gesteund door de houding van bijvoorbeeld de Afrikaanse bond CAF. Die vindt een WK om de twee jaar een fantastisch plan.

Logisch op zich, want landen als Nigeria, Kameroen, Egypte, Zuid-Afrika en Ivoorkust kunnen de WK-inkomsten goed gebruiken, zien ook graag dat het aantal deelnemers op een WK wordt vergroot (met meer plekken voor Afrikaanse landen). Ze krijgen dan vaker de kans om eindelijk eens echt door te breken op het wereldkampioenschap.

UEFA gaat EK dan om de twee jaar organiseren

Ook is CAF al heel goed bekend met een cyclus van twee jaar: de Africa Cup wordt namelijk om het jaar gehouden. Op 20 december vergadert FIFA over het idee. Als het inderdaad wordt ingevoerd, kun je op je klompen, of kicksen, aanvoelen dat de UEFA dan het EK in frequentie wil verdubbelen. Ook elke twee jaar een Europees kampioenschap, dus.

Te veel van het goede

En tja, wat zal de Olympische Spelen dan doen? Lijdzaam toekijken hoe een ander groot evenement nog meer poen ophaalt, nog meer media-aandacht opeist? Straks gaan we toe naar een situatie, waarin alle mega-happenings zich elk jaar op de agenda proppen.

Dat lijkt misschien vermakelijk, maar vergelijk het met het kerstdiner: je wil jezelf toch niet echt elke dag zo volproppen?