Home EK voetbal 2020

EK voetbal: Waar zijn de Oranje helden van het EK 1988 nu?

Op 25 juni was het 30 jaar geleden dat het Nederlands Elftal zijn grootste triomf ooit behaalde. In het Olympiastadion te München werd Rusland met 2-0 verslagen en werd Nederland Europees kampioen voetbal. Ruud Gullit en Marco van Basten scoorden. Daarmee zijn gelijk twee krachten genoemd die ook zichzelf ook nu nog regelmatig laten zien. Maar waar is de rest van de gouden generatie?

Nederlands elftal EK voetbal

Te beginnen met de doelpuntenmakers: beide hebben een ongelukkige trainersloopbaan achter de rug. Ruud Gullit kwam in 1995 terecht bij Chelsea en na een jaar werd hij zelfs speler-trainer. In 1997 hengelde hij de FA Cup binnen, daarna probeerde hij het als fulltime trainer bij Newcastle, Feyenoord, LA Galaxy en Terek Trozny. Vervolgens nam hij jarenlang genoegen met een rol als tv-commentator, vorig jaar was hij even assistent trainer van Oranje.

Ruud Gullit en Marco van Basten

Uiteindelijk kwam Gullit min of meer tot de conclusie dat het trainersvak toch wat lastiger was dan gedacht, minder bevredigend, meer stressvol ook dan het leven als speler of gewoon gezellig in een tv-studio zitten. Marco van Basten gaf na dienstverbanden als trainer bij Nederland, Ajax, Heerenveen en AZ toe dat hij de druk van het leiden niet kon dragen. Hij liet zich bij AZ wegpromoveren tot assistent en werkt nu bij de FIFA om te proberen vernieuwingen in het voetbal door te voeren.

Jan Wouters kwam al eerder tot de ontdekking dat hij liever een dienende rol heeft. Op zijn cv staat een sliert aan functies als assistent. Erwin Koeman trainde wat kleinere clubs om daarna met broer Ronald te helpen bij Southampton en Everton.

Van Breukelen en Rijkaard

En zo zijn er meer Oranjeklanten bij wie het vooral een kwestie van vallen en opstaan is. Hans van Breukelen gaf jarenlang cursussen op het gebied van management en toen hij in 2016 zijn vermeende kennis in de praktijk mocht brengen bij de KNVB als technisch directeur, maakte hij er een bizar potje van.

Frank Rijkaard begon zijn trainersloopbaan meteen bij Oranje, degradeerde daarna met Sparta, won weer de Champions League met FC Barcelona, daalde af naar Fenerbahce en greep het grote geld in Saoedi-Arabië.

Ronald Koeman meest steady

Al met al heeft Ronald Koeman de meest steady loopbaan als trainer. Hij was bij de grote drie van Nederland actief, bij Valencia, Benfica en dus in Engeland en nam de lange route om uiteindelijk bondscoach te worden.

Vast een EK voorspelling voor 2020 doen? Er zijn al diverse inzetmogelijkheden bij de bookmakers beschikbaar!