Het Europees Kampioenschap voetbal 2020 is verschoven naar 2021, maar de Europese bond UEFA is niet van plan om zich volgend jaar weer door de coronapandemie te laten verrassen. Het toernooi zal hoe dan ook plaatsvinden en daartoe heeft UEFA diverse scenario’s opgesteld.
EK voetbal 2021 gaat sowieso door
Eentje daarvan is dat het continentale voetbalfestijn – dat in twaalf Europese steden plaats moet vinden – in een compactere versie plaats zal vinden. “Het toernooi kan kan ook in elf, acht, vijf of misschien slechts één land plaatsvinden”, zegt president Aleksander Ceferin. Pas later zal de UEFA beslissen of er publiek in de stadions aanwezig mag zijn, al ligt de macht op dit gebied natuurlijk bij de nationale overheden.
Geen Eran Zahavi en Erling Haaland op EK
Van twintig landen is al duidelijk dat ze van de partij zullen zijn, de vier resterende tickets worden via play-offs verdeeld. Daaraan deden zestien landen mee, waarvan nu de helft over is. Eerder in oktober werd per zogeheten pad de halve finale afgewerkt. De ongelukkigen die kunnen fluiten naar de Europese titel behoren Bosnië-Herzegovina, Ierland, Roemenië, Bulgarije, Israel (gemiste penalty van Eran Zahavi), Noorwegen (helaas geen Erling Haaland op het EK), Wit-Rusland en Kosovo.
Debutant op Euro 2020
Op 12 november worden de vier finales gehouden. Die gaan tussen Hongarije en IJsland, Noord-Ierland en Slowakije, Servië en Schotland en Georgië en Noord-Macedonië. Servië heeft nog nooit deelgenomen aan het EK, tenzij we de dagen meerekenen dat die regio nog onderdeel was van Joegoslavië en tweemaal beslag werd gelegd op zilver (1960 en 1968). Georgië deed nimmer aan een EK of WK mee en voor Noord-Macedonië geldt hetzelfde (en die regio was vroeger ook deel van Joegoslavie). Kortom, er rolt uit deze play-offs sowieso een debutant het toernooi binnen.
Geen lastige EK poule voor Nederland
Nederland is ingedeeld in groep C, bij Oekraïne en Oostenrijk. Daar komt nog de winnaar van pad D bij, dus ofwel Georgië of Noord-Macedonië. Het lijkt geen hele lastige poule te zijn, want Oostenrijk deed deze eeuw alleen tweemaal aan een EK voetbal mee en bleef telkens in de groepsfase hangen, terwijl Oekraïne erg wisselvallig presteert. In september verloor het land driemaal achter elkaar en met grote cijfers ook: 4-0 tegen Spanje en 7-1 tegen Frankrijk. Daar plakte het op 13 oktober ineens weer een 1-0 zege op Spanje achteraan, al was dat tegen de kansverhoudingen in.