Home EK voetbal 2024

EK Voetbal 2024: wie van Oranje redt het tot Duitsland?

In de zomer van 2024 wordt het Europees kampioenschap voetbal gehouden in Duitsland. Als gastheer zal die Nationalmannschaft sowieso present zijn, Nederland zal zich eerst door de kwalificaties heen moeten wurmen. Da’s van later zorg, eerst zit Oranje momenteel (september 2021) nog verwikkeld in een strijd om WK-kwalificatie en da’s al lastig zat.

Welke spelers Nederland op EK 2024

Welke mannen uit de selectie die in het midden van de ticketrace richting Qatar 2022 door bondscoach Louis van Gaal wordt samengesteld maakt kans om er medio 2024 ook nog bij te zijn? De spelers die nu boven de 30 zijn zullen zich na het WK zorgen moeten maken om hun plek voor het EK Duitsland, of zelfs daarvoor al.

Wijnaldum en Van Dijk

Neem bijvoorbeeld doelman Tim Krul: nu 33 jaar en op het EK 2024 dus 36. Niet stokoud voor een doelman, maar zijn status is nu al fragiel en tegen die tijd is-ie verdrongen door jongere ballenvangers. Daley Blind is dan 34 jaar en gezien hij nu al niet de snelste is, en er wat medische zorgen zijn, lijkt hij het EK 2024 ook te kunnen vergeten. Wijnaldum en Virgil van Dijk zijn dan 33 en zijn nu zo onomstreden binnen Oranje, dat we ze zeker nog niet afschrijven richting 2024.

De Roon en Weghorst

Marten de Roon zien we als het goed is echt niet terug op Euro 2024, zijn status is daarvoor ook te kwetsbaar en zijn type speler (breker vlak voor de verdediging) vrij inwisselbaar. Voor Wout Weghorst (dan 32) geldt ongeveer hetzelfde: eerder in 2021 leek hij op weg om een vaste waarde te worden, maar zijn type spits (horkerige stormram) is ook niet zo heel lastig bij jongere generaties te vinden.

Nederlandse selectie vrij jong

Verder is de selectie van Nederland vrij jong, jong genoeg in elk geval om qua leeftijd niet tussen nu en drie jaar te erg te verouderen. Waar het wel aan ontbreekt is megatalenten van onder de 20, die dan op het EK voetbal 2024 gerijpt zijn en als begintwintiger ook aardig wat ervaring in de benen hebben. Eigenlijk kunnen we alleen Ryan Gravenberch (nu 19) in die categorie plaatsen. Ja, wellicht Mo Ihattaren, als je de hoopt durft te koesteren, dat het na zijn overgang van PSV naar Juve (en verhuur aan Sampdoria) nog goed komt met het probleemkind.

Nou vooruit, Devyne Rensch (18) heeft een veelbelovend seizoen gehad bij Ajax en Brian Brobbey (19) was als puber al fysiek een soort Hulk. En hopelijk komt Xavi Simons (18) na al die jaren in de jeugdopleiding van Barcelona en Paris Saint-Germain tot bloei.