Home EK voetbal 2024

EK voetbal 2024: Oranje kent zijn Nations League-tegenstanders

Het Europees kampioenschap voetbal is van 14 juni tot en met 14 juli 2024 in Duitsland. De loting voor de EK kwalificatie wordt verricht op zondag 9 oktober 2022. Vervolgens worden de kwalificatieduels gespeeld van maart 2023 tot en met november 2023. In maart 2024 zijn er play-offs voor de laatste tickets.

Rol Nations League bij EK kwalificatie nog onduidelijk

Er zullen negen kwalificatiegroepen komen en de nummers een en twee mogen naar Euro 2024. Ook ligt er een startbewijs klaar voor de beste nummer drie. De rol van de Nations League in dit kwalificatieproces is nog onhelder.

Bij de eerste twee edities van dat landentoernooi bood de Nations League uitkomst voor landen die zich niet op de reguliere wijze wisten te plaatsten voor het EK voetbal. Ook bij de derde editie zal de Nations League als vangnet dienen, maar volgens welke regels precies, moet de UEFA nog bekendmaken.

Oranje strijdt met België, Polen en Wales

De loting voor de Nations League is wel al achter de rug. Oranje komt uit in Divisie A, de hoogste divisie van de competitie. De drie tegenstanders van het Nederlands elftal zijn België, Polen en Wales.

De eerste vier speelrondes van de Nations League vinden plaats in juni 2022. De laatste twee speelrondes zijn in september 2022, nog twee maandjes voor het WK voetbal in Qatar.

Final Four

Lukt het Nederland om die drie tegenstanders voor te blijven in de groep, dan mag het deelnemen aan de Final Four, een kleine eindronde waarin wordt gestreden om de eindzege in de Nations League. Bij de eerste editie verloor Oranje in de finale van Portugal.

UEFA Wil geen WK om de twee jaar

De Europese voetbalbond UEFA en Zuid-Amerikaanse bond Conmebol willen niet dat de wereldvoetbalbond FIFA het WK voetbal om de twee jaar gaat houden, in plaats van de huidige vierjarige cyclus. Ze vrezen dat hun eigen continentale voetbaltoernooien dan minder media-aandacht en dus inkomsten zullen genereren.

Zuid Amerikaanse deelnemers in Nations League?

UEFA en Conmebol bespreken momenteel een mogelijke samenwerking in de Nations League. Concreet: Brazilië en Argentinië, de twee Zuid-Amerikaanse kopstukken, zouden dan meedoen aan de Europese Nations League. Of misschien zelfs wel tien Zuid-Amerikaanse landen. Op die manier ontstaat er een soort door de continentale bonden opgezette concurrent voor het WK. Immers, nog nooit werd een land buiten deze twee continenten wereldkampioen voetbal.