Home EK voetbal 2020

EK voetbal 2021: Alle deelnemers Euro 2020 zijn bekend

Alle deelnemers aan Euro 2020, het Europees kampioenschap voetbal dat in 2021 wordt gehouden, zijn eindelijk bekend. Door de coronapandemie werd niet alleen de eindronde zelf uitgesteld, ook werden de play-offs verlaat gehouden en beperkt tot een, in plaats van een tweetal, duel.

Alle deelnemers EK voetbal bekend

Donderdag 12 november vonden de finalewedstrijden van de vier zogeheten play-offpaden plaats, elk gekoppeld aan een van de vier divisies in de vorige editie van de Nations League. Aangezien er dus alleen een heenwedstrijd was, zonder terugwedstrijd, zou je vermoeden dat de thuis spelende landen in het voordeel waren. Maar in lege stadions valt een deel van dat voordeel natuurlijk weg.

Thuisvoordeel ver te zoeken

En ook de resultaten wijzen niet direct op een groot thuisvoordeel, want drie van de vier uit spelende landen boekten een ticket voor het EK. Hongarije was het enige thuisland dat zijn kans greep: 2-1 tegen IJsland, al vielen die twee goals wel pas in de slotfase (‘88 en ‘92). Noord-Ierland ging thuis in de verlenging onderuit tegen Slowakije (1-2), Servië sneuvelde in de strafschopreeks tegen Schotland (1-1, 4-5), Georgië werd geveld door een goal van veteraan Pandev van Noord-Macedonië (0-1).

Nederland in zwakste EK poule ooit

Laatstgenoemde komt terecht in de groep waarin ook Nederland, Oostenrijk en Oekraïne al waren ingedeeld. Er gaan al stemmen op dat dit viertal een van de zwakste EK-poules ooit vormt. En inderdaad, op Oranje na hebben deze landen een zeer armzalige Europese staat van dienst. Won Nederland nog in 1988 en haalde het in 2000 en 2004 de halve finale, daar komt Oostenrijk in het recente verleden niet verder dan tweemaal eliminatie in de groepsfase (als host in 2008, 2016), overleefde Oekraïne ook nooit de groepsfase (2012, 2016) en is Noord-Macedonië een debutant. En nee, dat ligt niet aan de recente naamsverandering van Macedonië naar Noord-Macedonië, want ook Macedonië plaatste zich nimmer.

Poule des doods een farce

Welke poule mag zich dan wel de poule des doods noemen? Nu er 24 landen deelnemen aan een EK voetbal, en er zelfs vier van de zes nummers drie naar de tweede ronde gaan, is die benaming natuurlijk een farce geworden. Er worden straks tig min of meer loze groepsduels uitgevochten, want er vallen uiteindelijk toch maar 8 van de 24 deelnemers af.

Groep F

Maar goed, zelfs met dit in gedachten, is de zwaarste groep makkelijk aan te wijzen: poule F. Daarin zijn Portugal, Frankrijk, Duitsland en Hongarije samengeklonterd. Die eerste drie zijn potentiële winnaars. De enige andere groep met in elk geval twee potentiële winnaars is, met een beetje fantasie, groep D met daarin Engeland, Kroatië, Schotland en Tsjechië, al zijn de Kroaten sinds de verloren WK-finale in 2018 ernstig in verval (drie punten uit vijf Nations League-duels).

EK voetbal in 1 of 12 landen?

UEFA wil binnen twee maanden beslissen of Euro 2020, zoals gepland, in twaalf verschillende Europese steden wordt gespeeld. Mocht de bond besluiten om één locatie aan te wijzen, dan maken Rusland en Engeland de grootste kans.