Home EK vrouwenvoetbal

EK voetbal 2017 voor vrouwen opent in uitverkocht stadion

Op zondag 16 juli is het zover: het Europees Kampioenschap voetbal voor vrouwen begint. Het EK 2017 trapt af in Utrecht met Nederland tegen Noorwegen en de Galgenwaard zit stampvol. Alle 23.750 kaarten zijn verkocht.

Dat is alvast een veelbelovende start van de eindronde die tot en met 6 augustus de Nederlandse stadions aan zal doen. Ook Deventer, Doetinchem, Rotterdam, Breda en Tilburg zullen EK-matches hosten, terwijl de finale plaatsvindt in Enschede, dat met 30.000 plekken de grootste capaciteit kent.

Selectie Oranje bulkt van het talent

Midden juni heeft bondscoach Sarina Wiegman de 23-koppige selectie onthuld. Na lang wikken en wegen kwam ze tot een keurkorps dat bulkt van het talent. Meer dan de helft speelt buiten de Nederlandse vrouwencompetitie. Sommigen hebben een contract bij de grootste clubs van Europa, zoals Vivianne Miedema (Bayern München), Daniëlle van de Donk (Arsenal) en keeper Loes Geurts (Paris Saint-Germain).

Kijken we naar de geschiedenis van het EK damesvoetbal, dan is Duitsland de dominante partij. De Duitse dames wonnen liefst acht van de elf vorige uitgaven. En de 22 finaleplekjes die er te vergeven waren, werden opgevuld door slechts vijf landen. De top is dus smal in het Europese vrouwenvoetbal, met Duitsland, Noorwegen en Zweden als zwaargewichten.

Dames België debuteren op EK voetbal 2017

De Oranje Leeuwinnen zijn nog groentjes op het internationale podium. Dit wordt de derde deelname aan het EK. Het debuut was mooi met de halve finale in 2009, maar vier jaar geleden was de groepsfase gelijk het eindstation. Al met al heeft Nederland acht punten vergaard op het EK. De Leeuwinnen zitten in groep A ingedeeld bij Noorwegen, Denemarken en België. De Belgische dames debuteren, maar Denemarken was vorige keer nog halvefinalist en de Noorse dames zelfs verliezend finalist.

Het EK Voetbal in Nederland wordt door de UEFA ook aangegrepen om met de spelregels te experimenteren. De deelnemers mogen namelijk viermaal wisselen, terwijl de limiet normaliter drie is. Toch fijn als de temperaturen midden in de zomer op gaan lopen.

Wedden op EK Voetbal

Duitsland is de grote favoriet voor de eindwinst op @2.75. Frankrijk staat op @4.00 en Zweden op @9.00. Nederland noteert @11.00.