Home EK voetbal 2020

EK 2020: Zo denkt de UEFA over Nederlands elftal

Het Europees kampioenschap staat ook in 2021 een klein beetje op losse schroeven – althans, het plan om het continentale voetbalfeest in twaalf speelsteden tegelijk te houden, lijkt op het moment (februari 2021) een tikkie optimistisch. Maar laten we de coronaproblemen even helemaal negeren en ons puur richten op de status en statuur van Oranje. Hoe denkt bijvoorbeeld de Europese voetbalbond UEFA over het Nederlands Elftal?

Een EK voetbal finale voor Nederland

Om af te tellen naar het EK voetbal heeft de website van UEFA een reeks portretten van de 24 deelnemers gepubliceerd. Het artikeltje over Oranje begint natuurlijk met een verwijzing naar die ene glorieuze keer toen Nederland zijn eerste en tot nu toe enige grote prijs greep: de Europese titel in 1988. Tot nu toe nam Oranje negenmaal deel aan het EK en toen in 1988 was gelijk ook de eerste en laatste keer dat het vlaggenschip van de KNVB de Europese finale bereikte. Wel waren er nog enkele halve finales, zoals in 2000 en 2004.

De spelers van toen en nu

Dat magische team van 1988 leunde op spelers van PSV, dat dat jaar de Europa League 1 won (de voorloper van de Champions League) en het drietal van AC Milan: Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard. De huidige sleutelspelers van nu weet de UEFA er feilloos uit te lichten: Memphis Depay en Georginio Wijnaldum. Depay, onder contract bij Lyon, krijgt een inzichtelijke karakterisering: “Hij maakt niet altijd de meest voor de hand liggende of makkelijkste keuzes, maar het lijdt geen twijfel dat de Nederlandse aanval enorm veel effectiever is als Depay er deel van uitmaakt.”

En ook Gini Wijnaldum, de motor van Liverpool, krijgt fraaie pluimen opgespeld. “Hij brengt elegantie, onverzettelijkheid, drive en kundigheid met zich mee naar het Nederlandse middenveld. Vooral zijn bijna telepathische band met Memphis Depay heeft grote successen opgeleverd voor het nationale team.”

Wie scoorde meeste EK goals voor Nederland?

Quizvraagje: wie speelde de meeste EK-wedstrijden namens Oranje? En wie maakten de meeste EK-goals namens Nederland? Vraag 1 heeft als antwoord keeper Edwin van der Sar (16), vraag twee Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooy (beide 6 goals). En nog een opmerkelijk feitje: Jordi Cruyff maakte meer EK-goals dan zijn beroemde vader Johan: 1 versus 0.

13 juni eerste EK wedstrijd Oranje

Op 13 juni 2021 speelt Nederland, als alles goed gaat, zijn eerste duel op Euro 2020, met Oekraïne als tegenstander. Het wordt de derde onderlinge ontmoeting en de eerste sinds 2010 (1-1 uit in een friendly).