Home EK voetbal 2020

EK 2020: Amsterdam Arena maakt zich klaar voor de strijd

Na twee gemiste eindronden op rij (Euro 2016, WK 2018) is er de schrale troost dat de Amsterdam Arena het decor zal zijn van vier matches op Euro 2020. Met of zonder Oranje valt er die sportzomer in eigen land dan toch nog iets op sportief vlak te beleven.

Amsterdam tijdens EK 2020

Helaas greep de voetbaltempel, die twee jaar na het overlijden van Johan Cruyff nog steeds niet de naam heeft veranderd om “nummer 14” te eren, naast de openingsmatch. Eind 2017 bleek de voetbalbond UEFA een voorkeur te hebben voor het Olympische Stadion in Rome. Bij die gelegenheid werd ook duidelijk dat Nederland, Amsterdam dus, samen met Boekarest (Roemenië) de zes duels in groep C gaat hosten. Welke landen in die groep spelen zal pas in de herfst van 2019 bekend zijn – de kwalificaties beginnen pas na het wereldkampioenschap voetbal 2018.

En na de groepsfase richten de Europese camera’s zich nogmaals op de Amsterdamse grasmat. Eén van de acht duels in de tweede ronde wordt ook in de Arena gehouden. Vier duels is geen magere opbrengst, al verbleekt het bij de zeven die het Londense Wembley toegewezen krijgt, en is het jammer dat er geen match in de slotrondes op het programma staat. Mocht Oranje zich plaatsen voor het Europees kampioenschap 2020, dan zullen minstens twee van de drie groepswedstrijden in Amsterdam plaatsvinden.

Verbouwing Amsterdam Arena

Ondertussen wordt het stadion driftig verbouwd. In de zomer van vorig jaar gingen de werkzaamheden van start, die zo’n 50 miljoen euro kosten en geïnspireerd zijn door de Allianz Arena van Bayern Munchen. De capaciteit blijft 53.000, de ingreep heeft vooral een cosmetisch effect en moet meer loopruimte opleveren voor bezoekers van de tweede ring.

Maar laten we eerlijk zijn, als Nederland zich niet plaatst en de Arena het decor wordt voor pakweg Roemenië tegen Albanië, dan wordt het lastig om tienduizenden Nederlanders warm te krijgen voor een kaartje of om miljoenen tv-kijkers aan te trekken. De hoofdvraag rondom Oranje is momenteel: wie wordt de nieuwe bondscoach? Sinds Dick Advocaat als interimmer faalde om ons naar (de play-offs voor) het WK te loodsen, zit de KNVB zonder uithangbord. Ronald Koeman, Frank de Boer en Peter Bosz zitten momenteel zonder werk, al is dat eigenlijk juist helemaal geen aanbeveling: kennelijk zijn ze niet zo gewild.

Wedden op Euro 2020

Nederland is momenteel de op zeven na grootste favoriet voor het EK 2020 en noteert 15.00 bij bookmaker Mr Green. Nog best genereus voor een land dat Europees maar een middenmotertje is geworden. Duitsland is favoriet op 5.25. Lees meer: wedden op EK Voetbal.